Prevensjon etter to-dagers-metoden

Når sekretet fra livmorhalsen endrer seg, er det størst sjanse for at kvinnen blir gravid. Nå har fruktbarhetseksperter undersøkt hvordan man enkelt kan bestemme sine fruktbare dager.

Prevensjon etter to-dagers-metoden

Når sekretet fra livmorhalsen endrer seg, er det størst sjanse for at kvinnen blir gravid. Nå har amerikanske og italienske eksperter undersøkt hvordan man best kan bestemme sine fruktbare dager. De har utviklet den såkalte to-dagersmetoden.

Vanligvis er sekretet fra livmorhalsen seigt. Før eggløsningen blir det tynt og vannaktig. En såkalt naturlig prevensjonsmetode er at kvinnen undersøker dette sekretet selv. Ønsker hun ikke å bli gravid, unngår hun ubeskyttet samleie når sekretet endrer konsistens.

Nå har amerikanske og italienske fruktbarhetseksperter sett på denne metoden på ny og forenklet den. Forskerne tar for seg data vedrørende livmorhalssekret, eggløsningstidspunkt og befruktningstidspunktet for et stort antall kvinner. I en større studie viser de med statistiske beregninger at kvinnen først og fremst blir gravid på dager hvor hun merker at hun har sekret eller naturlig utflod fra skjeden, eller på dager rett før slikt sekret kan registreres.

To-dagersmetoden

På grunnlag av de nye dataene har ekspertene utviklet to-dagers-metoden. Den går ut på at kvinnen følger med på om hun har sekret fra skjeden eller ikke. Hvis hun venter med ubeskyttet samleie inntil hun har hatt to dager med sekret, er det liten sjanse for at hun blir gravid. Disse to dagene opptrer normalt i hver menstruasjonssyklus.

Metoden er enklere enn å måle temperaturen hver dag, og mye billigere enn å bruke spesielle urinsticks for å fastslå eggløsningstidspunktet. Metoden er også enklere enn å undersøke livmorhalsen hver dag. Man registrerer ganske enkelt om det kommer sekret fra skjeden eller ikke. Forutsetningen er at man er frisk.

Fra 18 til 33 prosent sjanse

Par som har samleie to dager før eggløsningen, på den mest fruktbare dagen i en syklus, har 18 prosent sjanse for befruktning hvis kvinnen ikke har merket endringer når det gjelder sekret fra skjeden de to siste dagene. Hvis hun derimot har registrert sekret, er sjansen for befruktning 33 prosent.

- Et par som avstår fra samleie på fertile dager, dvs inntil kvinnen har hatt sekret fra skjeden i to dager, har om lag åtte prosent sjanse for å oppnå befruktning i løpet av et år med hyppige samleier. Et par som ikke tar hensyn til to-dagersmetoden, har 97 prosent sjanse for å oppnå befruktning. Tallene forutsetter at parene er friske og har normal fruktbarhet, sier dr David Dunson ved Det nasjonale instituttet for human miljøforskning i Nord-Carolina, USA. Undersøkelsen er publisert i siste utgave av tidsskriftet Human reproduction.

HH, mozon.no 26.10.2001.

Les også: