Praktiske tips for pollenofre

Særlig på Østlandet og i Trøndelag er det svært mye bjørkepollen om dagen. Dr. Bernt Rognlien gir deg tips for hva du selv kan gjøre for å dempe symptomene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Praktiske tips for pollenofre

Særlig på Østlandet og i Trøndelag er det svært mye bjørkepollen om dagen. Mange er så sterkt plaget at de har problemer med å ferdes ute. Dr. Bernt Rognlien gir deg tips for hva du selv kan gjøre for å dempe symptomene.

Av Silje Stavik

I tillegg til å ta antihistaminer og nesespray er det en del praktiske ting en kan gjøre for å redusere pollenallergiplagene.

Dusj ofte og skift sengetøy

- Noe av det viktigste du gjør er å dusje og vaske håret hver dag. Pollen fester seg lett til håret. Pass også på at du ikke legger deg på puta med mye pollen i håret, for så å bruke samme pute dagen etterpå. Skift sengetøy hyppig i perioder med mye bjørkepollen som nå, sier Dr. Bernt Rognlien.

Lufting

Ikke ha vinduer åpne. Skal du lufte bør du gjøre det rett etter at det har regnet. Da har regnet tatt med seg pollenstøvet ned fra luften.

Klær

Pass på at yttertøy henger enten ute eller i en gang med lukket dør. Klærne du har hatt på deg ute samme dag bør ikke ligge i soverommet over natten. Det samme gjelder skittentøyskurven, råder Rognlien.

Nese og øyeskyllinger

- De med pollenallergi bør skylle nesen med saltvann et par-tre ganger om dagen. Pollenstøvet fester seg i nesen og dersom du er flink til å skylle klarer du å holde tritt med pollenstøvet i nesen. Du bør også skylle øynene et par ganger om dagen. Enten med vanlig vann i dusjen eller med øyebadevann du får kjøpt på apoteket, sier Rognlien.

Maske og solbriller

Dersom du er sterkt plaget bør du bruke maske når du er ute. Støvmasker som også holder pollen ute får du kjøpt på apotek og større byggevareforretninger. Masken du kan kjøpe i byggevareforretninger heter 3M 9332. Støvmaskene du får kjøpt på apotek heter 3M 1873W.

Pollenallergikere bør også bruke solbriller som er veldig tette inntil hodet.

Er du pollenallergiker bør du unngå trene utendørs i sesongen. Dersom du allikevel velger å gjøre det bør du bruke trene rett etter at det har regnet og bruke solbriller og maske, sier Rognlien.

Når antihistaminene ikke virker

- Dersom du føler at den type antihistaminer du bruker ikke virker så godt for deg, bør du bytte til en annen type antihistamin eller øke dosen. Husk at det er svært viktig å ta antihistaminer dersom du er veldig plaget av pollenallergi.

Reis vekk

Dersom plagene er helt uutholdelige kan det være et alternativ å enten reise til fjells eller til sydligere strøk. I hvert fall nå som pollenspredningen er på sitt verste, avslutter Rognlien.

mozon.no 15.05.02