Potteplante til medisinsk bruk

Potteplanen aloe vera er glimrende akuttmedisin ved brannsår, solforbrenning og skrubbsår. Skjær av et blad og press geleen rett mot såret, skriver Bernt Rognlien.

Aloe vera er en afrikansk plante som har to helt ulike bruksområder i medisinen. Gele av Aloe vera har en meget gunstig virkning på eksem, brannsår og andre sår. Den gule saften nederst på bladene, danner en gul-brun harpiks når den tørkes, bitter aloe. Denne har en kraftig avførende virkning som er effektiv ved forstoppelse.

Aloe vera er opprinnelig viltvoksende i Øst- og Sør-Afrika, den tilhører liljefamilien. Den vokser nå vilt i tropiske strøk og dyrkes i stor utstrekning over hele verden. Den er etter hvert også blitt en vanlig potteplante her i Norge. Den har tykke væskeholdige grå-grønne linjeformede blad som står i en rosett. Bladene har lyse prikker og kan bli opptil 60 cm lange. Den formerer seg ved knoppskyting fra stengelen rett under bladrosetten. Den blomstrer etter noen år direkte fra blodrosetten med et langt aks med gule til oransje blomster. Bladene kuttes for å utvinne geleen som presses eller skrapes som en tykt flytende væske ut av bladene. Den bitre harpiksen fås når den gule saften tørker.

Historie og tradisjon
Geleen har vært brukt som hud lotion helt siden Cleopatras tid og har angivelig vært et viktig bidrag til hennes skjønnhet. Hos oss i vest ble Aloe vera først populær i 1950 årene når den sårlegende virkningen ble bedre kjent. Spesielt ved brannsår og stråleskader hadde den god effekt og er ikke bare folkemedisin men også anbefalt av leger og sykehus - avdelinger i behandling både av brannsår og stråleskader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virkestoffer
De avførende stoffene i Aloe aloi og aloe-emodin er anthraquinon glykosider som i sennes, trollheggbark og rabarbrarot. Anthraquinonene virker avførende ved at de kraftig irriterer tykktarmen - den avførende virkningen inntrer omkring 8 timer etter inntak(6-10 timer). Tas aloe om kvelden har det avførende virkning som innsetter om morgenen. I tillegg inneholder aloe resin og tanniner. Den gunstige virkningen på sårene har polysakkaridene som gjør aloe saften tykk som en gele.

Medisinsk virkning og bruk
Den sårlegende virkningen til Aloe har det vært forsket på i USA, russland og i en rekke andre land siden 1930 årene. Gele av Aloe vera har en meget gunstig virkning på eksem, brannsår og andre sår. Polysakkariden gjør gelen tykk, binder væske og hindrer utørring av sårflaten. Tanninene eller garvestoffende bindes til protein i sårflaten og koagulerer protein og danner en tynn beskyttende koagulasjonsmembran i såroverflaten. I tillegg til disse to beskyttende virkningene som gir såret ro gir Aloe vera en raskere groing og tilheling av sår. Dette skylles delvis den immunstimulerende virkningen til polysakkaridene og spesielt til aloectin B. Aloectin B har dokumentert flere immunaktiverende egenskaper.

Aloe vera har en lang historie i kosmetisk hudpleie. Gelen har vært brukt som hud lotion helt siden Cleopatras tid.

Aloe har også god lindrende virkning ved stråleskader. Den virker enten det er skader etter solstråler, brannsår etter strålebehandling eller røntgenstråleskader. Den røde irriterte huden beskyttes mot uttørring og repareres rasker.

Aloe vera er også et glimrende akutt middel å ha i huset som førstehjelp ved brannsår, solforbrenning, skrubbsår og andre sår.

Har du den som potteplante kan du skjære av et blad og presse eller skrape ut geleen som smøres rett på brannsåret eller eksemet.

Geleen egner seg godt til alle hudområder som trenger ro og en adstringerende - sammentrekkende virkning i sårflaten. Aloe vera gele gir også en lett smertestillende effekt lokalt, i tillegg til antibakteriell virkning og økt mikrosirkulasjon.

Den beskyttende og sårlegende virkningen kan også brukes innvortes. Aloe vera gele kan også brukes ved sår i mage og tolvfingertarm og ved irritabel tykktarm. Den virker her lokalt på samme måte som i sårbehandling utvendig.

Mot vorter og strekkmerker
Den bitre gule saften fra den nederste delen av bladene tørker inn til en brun harpiks, det er denne harpiksen som inneholder mye anthraquinon glykosider. Det er mer av disse sterkt virkende avførende stoffene i andre Aloe arter som Aloe ferox. Det er fra disse andre Aloe artene avføringsmidler fremstilles. Avførende preparater inneholder ofte Aloe harpiks og det er som regel nøye angitt hvilke doser som skal brukes. Virkningen kommer 6 - 12 timer etter inntak, da aktiveres peristaltikken i tykktarm og tarmslimhinden begynner å skille ut mer slim - begge deler bidrar til den drastiske avførende virkningen som Aloe har. I små doser virker Aloe som en mild bitterstoff plante stimulerende på fordøyelsen og kan brukes i aperitiffer.

Den har også vært brukt mot vorter og for å lindre strekkmerker i huden - men her foreligger det ikke dokumentasjon på sikker effekt.

Tilberedning og bruk
Et blad kuttes av rosetten og saften presses eller skrapes ut - den geleen som da kommer ut kan oppbevares i lukket glass i kjøleskap og den kan brukes på sår og eksem som den er. I tillegg finnes det ferdig preparater med Aloe vera gele , saft og diverse kremer og masker. Bladene kan også kuttes opp i tynne skiver som kan legges direkte på brannsår etc. I all lokalbehandling bør du unngå å bruke den gule saften som det er mest av nærmest bladfestet.

Juice lages direkte fra gele - ved magesår kan du bruke saft av Aloe vera 50 ml 3x daglig.

 

Mozon.no 05.04.2001