Potetvann mot magesår

Potetvann er en av de beste behandlingene ved sur mage og begynnende magesår. Kålsaft, saft av frisk hodekål som fås ved å kjøre kål gjennom en saftsentrifuge, hjelper sår i mageslimhinnene til å gro.

Magekatarr og magesår har ofte helt like symptomer, men symptomene på magekatarr er ofte mer beskjedene. De dominerende symptomer er sug og sviende, og brennende smerter øverst i magen som gnager. Det er vanlig å våkne om natten av smertene. Halsbrann og sure oppstøt er stadig tilbakevendende symptomer.

Generelle råd
Reduser stressbelastning ,vær flinkere til å sette grenser, og pass på å få nok søvn og hvile.

Regelmessige måltider er viktig , og har du fått magesår eller har en kraftig magekatarr har du ekstra god grunn til å slutte å røyke.

Spis hyppige og små måltider, og unngå å overfylle magen. Sene kveldsmåltider som lett gir mye magesyre på natten.

Unngå kaffe, brennevin , acetylsalisylsyre og lignende smertestillende giktmedisiner, sterke krydder som sterk karri, chillipepper og annet syre stimulerende krydder. Unngå også søtsaker og sukker som også virker syre stimulerende.

Meditasjon og avspenningsteknikker kan være med å forebygge tilbakefall av plagene.

Potetvann og kålsaft
Potetvann er en av de beste behandlingene ved sur mage og begynnende magesår. Det lager du ved å ta en middels stor rå potet (100g), med skall, skjære den i 1/2cm tykke skiver som legges i vann. Den skal ligge i vann 8 timer eller over natten. Potetvannet drikkes hver morgen og kveld. Poteten inneholder stoffer som hemmer syreproduksjonen og roer magen, den inneholder også stoffer som bedrer groing av. sår i slimhinnene. Du må regne med å bruke potetvann noen uker selv om symptom-lindring kommer raskt. Etter to uker holder det med en gang daglig, fortrinnsvis om kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kålsaft, saft av frisk hodekål som fås ved å kjøre kål gjennom en saftsentrifuge, hjelper sår i mageslimhinnene til å gro. De som får mye luft plager av kål bør ikke bruke denne kuren. Det er nok med 50-100g 2-4 ganger daglig, kålsaft brukes gjerne som en tilleggsbehandling ved magesår.

Urter
Kamille-te er like virksomt. 3-4 ts kamille overhelles 2, 5dl kokende vann, la teen trekke med lokk i 10 minutter. 2, 5dl drikkes sakte mellom måltidene 4 ganger daglig. Kamille har god betennelsesdempende virkning, virker sårlegende og hemmer syre sekresjonen. I tillegg virker den krampeløsende på muskulaturen i magen, slik at magen får ro. Ved magesår må en slik kamille- kur brukes minst 3 uker - men den kan også godt brukes lenger.

Perikumolje eller johannesolje, er laget av blomstene til perikum som har ligget å ekstrahert i olivenolje eller annen fet olje i 3-4 uker før blomstene siles av. Denne oljen har en god sårlegende effekt og demper irritasjon i slimhinner. Bruk en spiseskje 1-3 ganger daglig - oljen fås kjøpt i helsekostbutikker.

Symptomer
Sultfølelse er vanlig, ofte blir smertene verre på tom mage. Smertene blir ofte bedre hvis du spiser, drikker melk eller tar syrenøytraliserende medisiner - men denne bedringen er forbigående. Ved sår i magen får du ofte kvalme og oppkast, hvis du har blodig eller kaffegrut-aktig oppkast er det tegn på alvorlig blødning.

Årsak
Arv, røyking og stress disponerer for magekatarr og utvikling av magesår. Familier med svak mage har magesår mye hyppigere enn andre. Magesår kommer ofte etter stress, kriser og bekymringer. Alkohol i større mengder, særlig brennevin, kan utløse sår eller kronisk magekatarr. Røykere får magesår dobbelt så hyppig som ikke- røykere og såret trenger 3 ganger så lang tid for å gro hos de som røyker. Sterk kaffe virker syrestimulerende, det gjør også Coca-cola. Stort inntak av sukker virker syre- stimulerende, det gjør også smertestillende medisiner med acetylsalisylsyre og lignende betennelsesdempende medisiner.

I de senere år har man funnet at infeksjoner i magesekken kan gi sår. Magesår- bakterien heter Helicobacter Pylori og finnes hos over 80 prosent av de med sår i tolvfingertarm og i magesekken. Bakterien reines som årsak til såret, men over 20 prosent av normalbefolkningen som hverken har symptomer eller magesår har også denne bakterien i magen.

Når oppsøke lege
Oppsøk lege første gang du får symptomer på kraftig magekatarr eller magesår. Ved blod i oppkast og avføring skal du alltid oppsøke lege, fordi blødende eller sprukne magesår er livstruende. I 5% av magesårene er det kreft. Hvis du ikke blir bra etter en medisinkur du har fått må du gå tilbake til legen. Magesår påvises ved gastroskopi, legen ser da direkte ned i magesekken eller tolvfingertarmen og kan ta prøver fra slimet for å påvise magesårbakterien og vevsprøver for å utelukke kreft. Bakterien kan også påvises indirekte i en pusteprøve eller blodprøve.

Mozon.no