I studien hadde 2,4 prosent av deltakerne i 40-årene problemer med potensen. Foto: colourbox.com
I studien hadde 2,4 prosent av deltakerne i 40-årene problemer med potensen. Foto: colourbox.comVis mer

Potenssvikt er forvarsel

Ikke bare dårlig nytt for sexlivet.

Ereksjonssvikt hos menn helt nede i 40-års alderen kan nemlig være et forvarsel på hjerte- og karsykdom.

Er den hard nok? Sjekk her!
Les også: Seks pinlige potensspørsmål

Impotens kan være et tegn på at det er noe feil med mannens blodomløp, siden pulsårene i penis ikke får den nødvendige blodmengden.

Blodårene i penis er mye mindre enn i hjertet, og dermed kan potensproblemer være første tegn på hjerte- og karsykdommer. Og spesielt hos unge menn.

Dette understrekes av en ny amerikansk studie på 1.400 menn mellom 40 og 79 år, offentliggjort av hjerteorganisasjonen
The Heart.

Tar 2.300 Viagra daglig

Gå til lege

Amerikanerne fant at gruppen med unge menn som hadde potensproblemer hadde langt større risiko for å bli utsatt for hjertesykdom senere i livet, sammenliknet med dem som ikke hadde slike problemer.

Peter Clemmensen, overlege og formann i Hjerteforeningen i Danmark, mener unge menn skal være oppmerksomme på dette, og oppfordrer dem til å gå til lege hvis de har problemer med potensen.

- Problemet skal tas på alvor. Det er ny vitenskap at impotens ligger på lik linje med tobakk og økt blodtrykk når det gjelder risikofaktorer for hjertesykdom hos unge menn, sier han i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Clemmensen minner også om at psykiske lidelser, alder og diabetes er andre faktorer som kan forårsake impotens.

Ereksjonssvikt er tabu

Også psykiske lidelser, alder og diabetes er andre faktorer som kan forårsake impotens.	 	 	   Foto: colourbox.com
Også psykiske lidelser, alder og diabetes er andre faktorer som kan forårsake impotens. Foto: colourbox.com Vis mer


Mange behandlingsmuligheter

I dag finnes det mange behandlingsmuligheter for de med potensproblemer, blant annet medisin som utvider blodkarene. Ifølge Hjerteforeningen har 8 av 10 menn som sliter med ereksjonssvikt gode erfaring med medisinsk behandling. Dette gjelder også for hjertepasienter.

Ereksjonssvikt kan behandles

Flertallet av mennene i studien som hadde rundet 70 år hadde potensproblemer, men sannsynligheten for å få hjertesykdom som eldre var stort sett den samme, uansett om mannen hadde potensproblemer eller ikke, viser resultatene.

Les mer om ereksjonssvikt på Lommelegen

I studien hadde 2,4 prosent av deltakerne i 40-årene problemer med ereksjonen, mot 38,8 prosent av dem i 70-årene. Sammenlagt utviklet 11 prosent av testpersonene hjerte-og karsykdommer innenfor en ti-års periode.

Clemmesen presiserer at problemstillingen gjelder kun for en liten del av befolkningen. Men for den det gjelder, vil det ha en enorm betydning på livslengde og livskvalitet å oppdage kommende hjertesykdom 10-15 år det plutselig kan dukke opp som en blodpropp i hjertet, skriver Berlingske Tidende.