Potenshåp for eldre menn

Håpet er ikke ute for eldre menn som sliter med impotens: En av tre får den opp igjen, viser ny forskning.

Mange av de eldste har allerede gitt opp seksuallivet på grunn av impotensen. Men det kan fortsatt være håp.

Ifølge en amerikansk undersøkelse som nylig ble publisert i tidsskriftet The Journal of Urology, opplever nemlig en av tre menn mellom 40 og 70 år at de får igjen ereksjonen uten noen form for hjelp. Urolog Per Lundmo ved St. Olavs Hospital er overrasket over funnene.

- Det er uvanlig at en svekket potens bedres igjen. En normal sykdomshistorie er at potensen bare blir dårligere og dårligere, forklarer Lundmo.

Lider du av impotens? Ta testen på Lommelegen:

Jo eldre, dess verre
De 401 mennene i studien hadde varierende grad av ereksjonssvikt. Mennene ble fulgt i ni år, og i en oppfølgingsstudie viste det seg at 35 prosent av dem hadde blitt bedre.

Blant mennene med minimal eller moderat ereksjonssvikt, opplevde derimot en av tre at de ble verre. Hos mennene som hadde fullstendig ereksjonssvikt, hadde halvparten ikke opplevd noen bedring i oppfølgingsstudien.

- Sjansen for å bli bedre så ut til å minske med alderen og å være lavere blant de verst rammede. Dette stemmer med resultater fra andre studier som har sett på overvektige menn, sier Dr. Thomas G. Travison ved New England Research Institutes of Washington til Reuters Health.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykiske problemer og medisiner kan også føre til ereksjonsproblemer:

Frykter for «sukkerbarna»
Røyking og dårligere generell helse så også ut til å ha en sammenheng med forverring av ereksjonssvikten, ifølge den amerikanske studien.

Per Lundmo er spesielt bekymret for den kraftige økningen av diabetes blant nordmenn.

- Den store, stygge ulven er aldersdiabetes som blir mer og mer vanlig, også blant yngre. Allerede nå ser vi aldersdiabetes helt nede hos 20-åringer. Bare vent til sukkergenerasjonen vokser opp, advarer han.

De siste årene har det blitt utviklet flere effektive behandlinger mot ereksjonssvikt, og de mange potenspillene har revolusjonert markedet. Lundmo har imidlertid et annet råd til menn som bekymrer seg for at penisen ikke lenger skal lystre ordre:

- Mange får ereksjonssvikt på grunn av det vi kaller metabolsk syndrom, som henger sammen med overvekt, sukkersyke og for mye kolesterol. Forebygging er det beste man kan gjøre, sier Lundmo.

Les også: Opptil halvparten av alle menn mellom 40 og 70 år har ereksjonsproblemer i en eller annen form: