Se hva Tuva Moflag, Øivind Idsø og Karoline Brubæk i DinSide passer på før de leverer selvangivelsen. Foto: Per Ervland
Se hva Tuva Moflag, Øivind Idsø og Karoline Brubæk i DinSide passer på før de leverer selvangivelsen. Foto: Per Ervland Vis mer

Postene vi sjekker i selvangivelsen

Hvilke poster du bør dobbeltsjekke og hvilke fradrag du får, avhenger fra person til person. Her er redaksjonens tips.

Selvangivelsen skal leveres senest ved midnatt tirsdag. Altså er dagen i dag siste frist for å gjøre endringer, og kanskje sikre deg noen ekstra kroner på skatteoppgjøret i juni.

Det kan nemlig være mye å hente ved å sjekke de oppførte postene; en kollega i redaksjonen gikk fra baksmell til flere tusen kroner i pluss på grunn av feil skatteklasse på selvangivelsen!

Her kan du lese hvilke endringer tre av DinSides medarbeidere gjør på selvangivelsen, og hva de passer ekstra godt på før levering - antakelig gjelder mange av disse endringene også deg!

>> Gjør du dette, kommer skatteoppgjøret senere

Tuva Moflag, økonomiekspert i DinSide

– I år er det ikke noe spesielt med min selvangivelse. Jeg passer likevel på å sjekke at inntekter og fradrag har kommet med, eksempelvis rentefradrag og foreldrefradrag.

Siden jeg flyttet inn i nytt hus i fjor har jeg også sjekket at ligningstaksten ser grei ut. Jeg er ikke i en formuessituasjon akkurat nå, men det vil jeg være når boliglånet er nedbetalt. Tenker at det er greit å følge med på ligningstaksten underveis. Likningsverdien skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdien på boligen.

Fordi jeg lignes sammen med ektefellen har vi ikke omfordelt renter på felles lån. Det ordner vi oss i mellom når pengene utbetales til sommeren.

For min del er det derfor bare reisefradraget som føres opp i tillegg til postene som var ferdig utfylt.

– Hva er ditt beste fradragstips?

– Sett av en halvtime! Jeg tror mange ser kjapt over og tenker at det ser greit ut, men det kan være både hundrelapper og tusenlapper og hente på små endringer. Timelønna blir fort god for den som gidder å gå gjennom selvangivelsen. En annen kollega i redaksjonen gikk fra minus til pluss på grunn av feil skatteklasse.

Her er de viktigste fradragspostene du bør sjekke før levering.

Karoline Brubæk, redaktør i DinSide

– Vi solgte hytta vår i fjor sommer. Den hadde vi eid og brukt selv siden 2001, og gevinsten av salget er derfor skattefri. Dette vises bare på selvangivelsen i år ved at formuesposten for eiendommen ikke lenger står på selvangivelsen.

Derfor førte vi opp en merknad om salg, bruk og eiertid i post 5 for tilleggsopplysninger. Vi vet ikke om det er nødvendig, men det skader aldri å fortelle om forhold man er usikre på. Da har man i alle fall gitt beskjed.

Vanligvis har jeg sjekket postene for barnehage/SFO som går inn under foreldrefradraget, da vi har hatt noen feil her tidligere.

Vi har også sett på mulighetene for gjelds- og rentefordeling siden vi er samboere, og må sjekke det hvert år. Tidligere har vi også sjekket ligningsverdi på bolig ekstra nøye på grunn av endringer i reglene for noen år siden.

Det beste tipset er å sjekke fradragsguidene og hvilke poster folk vanligvis endrer for tips om forhold du kanskje ikke kommer på.

Øivind Idsø, vaktsjef i DinSide

– Min selvangivelse var fram til i 2012 en øvelse i forutsigbarhet, der de samme postene (renter, renter og renter, og noen faste fradrag) ble fylt ut med samme entusiasme som når en tar ut søpla.

Bruk gjerne selvangivelsen på papir til å sjekke tallene, men leverer du elektronisk kommer skatteoppgjøret tidligere. Foto: BERIT B. NJARGA
Bruk gjerne selvangivelsen på papir til å sjekke tallene, men leverer du elektronisk kommer skatteoppgjøret tidligere. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


I 2011 registrerte jeg derimot et lite enkeltpersonforetak, og selvangivelses-angsten ble plutselig framtredende. Det var før jeg satte meg inn i hva det innebærer.

Foretaket mitt har nemlig under 50.000 kroner i inntekt, og oppdragene er heller ikke momsbelagt. Jeg har heller ingen fradrag, og alt jeg behøver gjøre er simpelthen å fylle ut punkt 1.6.2 på selvangivelsen med det ganske opphissende navnet "Positiv beregnet personinntekt fra annen næring". Ferdig.

Når det er gjort er neste punkt å dele renteutgiftene fra for eksempel boliglånet i to like store deler - én til meg, én til samboeren. Som ugift skjer nemlig ikke denne delingen automatisk, selv om boliglånet er registrert på begge to. Den største jobben hvert år er derfor å fordele alt vi har av felles fradrag og inntekter i to.

Postene som sjekkes ekstra nøye er boliglån (gjeld og renter) og foreldrefradrag.

Her kan du lese alt om selvangivelsen 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer