Digipost er Postens nye digitale postkasse. Foreløpig er det bare bedrifter som kan sende e-post til kundene, men før jul vil det også være mulig for privatpersoner å sende e-post til hverandre. Men tjenesten blir ikke gratis. Foto: POSTEN
Digipost er Postens nye digitale postkasse. Foreløpig er det bare bedrifter som kan sende e-post til kundene, men før jul vil det også være mulig for privatpersoner å sende e-post til hverandre. Men tjenesten blir ikke gratis. Foto: POSTENVis mer

Posten skal ta betalt for e-post du sender

Posten innfører e-post for privatpersoner før jul, og forventer at brukerne skal betale for å sende meldinger.

Det tok noen år før Posten skjønte at e-post var populært. Men våren 2011 lanserte de sin egen digitale postkasse, Digipost, som er Postens inngang til den elektroniske postverdenen.

Hittil har løsningen vært svært begrenset. Foreløpig er det bare bedrifter som kan sende e-post til Digipost-brukerne, men før jul vil det også være mulig for privatpersoner å sende kryptert e-post til hverandre gjennom tjenesten.

Men løsningen kommer til å skille seg betraktelig fra andre e-postløsninger. Du må nemlig betale for å sende e-post.

- Kall det gjerne porto, sier Thomas Mathisen, direktør i Posten Norge.

Det koster å sende mye

Posten ser for seg at du skal få lov til å sende noen få e-poster gratis. Deretter vil det koste. Det er foreløpig ikke bestemt hva tjenesten vil koste, men prisen vil være betydelig lavere enn normal porto, lover Mathisen.

- Hvis du bare skal sende ett brev, vil det være gratis. Men det kommer til å være begrensninger, slik at du ikke kan sende til veldig mange uten å betale for det, sier Mathisen til DinSide.

Tanken er at digipostkassen ikke skal fylles opp med spam fra andre brukere. Siden det koster å sende meldinger til mange, tror ikke Posten dette vil bli et problem. Mathisen legger heller ikke skjul på at Posten skal tjene penger, men sier at det først og fremst det er bedriftene de vil tjene på med Digipost-systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vår primære inntektskilde er fra bedriftene, det er de som sender mye post, det er det som er forretningsmodellen vår. Vi tror ikke det største volumet vil være mellom privatpersoner, men vi føler det er naturlig i et postsystem å gi den muligheten. Vi tror også det er behov for at privatpersoner skal kunne sende til hverandre, og her får de en ny kanal der de kan gjøre nettopp det, sier han.

LES MER OM DIGIPOST HER

Hvorfor betale når du kan få det gratis?

Med mange gratis e-postløsninger på nettet, kan en spørre seg om det er noen som faktisk ønsker å betale for en tilsvarende løsning. Posten mener riktignok at det en stor forskjell mellom Digipost og tradisjonell e-post.

- E-post fungerer til veldig mange ting, og skal du sende en e-post som ikke setter noen krav til sikkerhet, egner e-post seg utmerket. Dette er en kanal for mer formell post, som tradisjonelt har kommet i postkassen, forklarer Mathisen.

Han nevner også at hver Digipost-bruker er knyttet til gateadresse, slik at du enkelt kan finne ut den digitale adressen til andre brukere.

- I dag finnes det ingen måte å slå opp e-postadressen til familiemedlemmer og andre du ikke vet adressen til. Med Digipost kan du blant annet bruke gateadresse for å identifisere den du har lyst til å skrive til, sier Mathisen.

Trygg løsning

Posten opplyser at de har rundt 150.000 registrerte brukere på Digipost. Flere menn enn kvinner er registrert, og 37 prosent av brukerne holder til på Østlandet.

Det store argumentet for å bruke e-postløsningen fra Posten, er at registrering og innlogging til er betydelig bedre sikret enn standard e-post.

For å registrere deg som Digipost-bruker må du enten ha BankID eller en Buypass-leser med et Buypass-kort. Når du er registrert, kan du logge inn med fødselsnummer og passord.

Sensitiv e-post og forsendelser som inneholder for eksempel personopplysninger, blir merket med en hengelås. For å åpne dokumenter med hengelås, må du igjen bruke BankID eller Buypass-kortet ditt. På denne måten skal du være best mulig sikret mot at uvedkommende får tilgang til informasjon som eventuelt kan misbrukes.