Posten advarer mot nye virus i e-post

Ikke la deg lure hvis du får en e-post med beskjed om å hente en pakke; e-postens innhold kan kryptere alle filene på datamaskinen din.

<b> PAKKE? </b> Har du fått en e-post om at du har mottatt en pakke bør du være ekstra skeptisk. Foto: NILS MIDTBØEN / POSTEN NORGE
PAKKE? Har du fått en e-post om at du har mottatt en pakke bør du være ekstra skeptisk. Foto: NILS MIDTBØEN / POSTEN NORGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT 3/1-16: Posten har tidligere informert i en pressemelding om at mange har tatt kontakt etter de har mottatt en e-post hvor de får beskjed om å hente en pakke.

De forteller at det verserer flere versjoner av e-posten og at alle e-postene inneholder skadelige virus. Trykker du på lenkene i en av e-postene vil du mest sannsynlig laste ned et virus til PC-en eller mobilen du bruker.

Også Telenor advarer nå mot e-posten, og skriver på sine Facebooksider for sikkerhetsovervåking at det denne gangen er snakk om spredning av såkalt ransomware, at mange er blitt lurt og at det kan koste deg 4.300 kroner med dagens BitCoin-kurs å få dekryptert filene.

LES OGSÅ: Er e-posten ekte eller phishing?

Slett e-postene

Kriminelle utnytter Postens logo, og mottakere som klikker på lenken i e-posten kan få store problemer med datamaskinen. Ved å gå inn på nettsiden det lenkes til og laste ned «hentelappen», får man en .zip-fil som installerer såkalt «Ransomware» på maskinen. Det er ondsinnet programvare som krypterer alle personlige filer og gjør dem ubrukelige, for så å kreve deg for penger om du vil låse opp filene igjen.

LES OGSÅ: Ransomware – kanskje det skumleste å få på PC-en

VIRUS: Slik ser en av e-postene som inneholder virus ut.  Foto: FAKSIMILE
VIRUS: Slik ser en av e-postene som inneholder virus ut. Foto: FAKSIMILE Vis mer


Posten råder deg til å slette e-posten og ikke trykke på noen av lenkene.

- Ved å benytte vår sporingsapp, er du sikret at informasjonen faktisk kommer fra Posten. Her får du raskt overblikk over pakker som er på vei eller sendt fra deg, uten at uvedkommende har tilgang til informasjonen. Du bør slette de falske e-postene, uten å klikke på lenkene, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge i en pressemelding.

TRYGT:  Ifølge Posten skal det være helt trygt å spore pakken du venter på via denne appen. Foto: POSTEN
TRYGT: Ifølge Posten skal det være helt trygt å spore pakken du venter på via denne appen. Foto: POSTEN Vis mer


Venter du på en pakke kan det derfor være lurt å holde deg til appen, og ikke følge med via e-poster du mottar - for å være på den sikre siden.

- Vi får jevnlig tilbakemelding fra våre kunder om virusangrep, og det går i bølger. Vi merker det godt på vårt kundesenter, fordi mange tar kontakt. I dag er det trolig et nytt, omfattende angrep rettet mot norske mottakere, sier Eckhoff.

LES OGSÅ: Menn over 50 mest lettlurte

 Foto: FAKSIMLE
Foto: FAKSIMLE Vis mer


LES OGSÅ: NAV advarer mot svindel-SMS

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!