<b>Ekstremt lave priser:</b> Mr123.com er en av nettauksjonene som frister med elleville priser på dyre produkter. Her ser du eksempler fra den norske og svenske versjonen av den populære nettauksjonen. Foto: Montasje fra Mr123.com
Ekstremt lave priser: Mr123.com er en av nettauksjonene som frister med elleville priser på dyre produkter. Her ser du eksempler fra den norske og svenske versjonen av den populære nettauksjonen. Foto: Montasje fra Mr123.comVis mer

Populær nettauksjon kan bli stoppet

Nettauksjonen Mr123.com frister med ekstremt lave priser. Men nå kan selskapet bli stoppet.

Tidligere denne uken skrev DinSide om et nytt nettauksjonfenomen som har begynt å slå rot i Norge, som for eksempel gjennom nettstedet Mr123.com.

Det som skiller denne auksjonsmodellen fra andre, er at du bare kan øke budet med et visst antall øre av gangen. En budrunde er som regel bare avgrenset til ett eller to minutter, men hver gang det legges inn et nytt bud, trekkes tidtelleren tilbake til start, og nye minutter legges til. På den måten kan man aldri vite når en budrunde er ferdig.

Les hele saken:

Hvordan er det mulig?

Auksjon eller lotteri?

Flere lesere har reagert på at denne forretningsideen minner mer om et lotteri enn en auksjon. Og forskjellen er vesentlig, for dersom dette kan karakteriseres som et lotteri, går det under helt andre bestemmelser og mye strengere regler enn en auksjon.

Lotteri- og stiftelsestilsynet mener spillet ligger i grenseland, og har bedt Kulturdepartementet om en avklaring om hvorvidt modellen kan karakteriseres som lotteri eller auksjon.

- Vi har bedt Kulturdepartementet om en avklaring på en del slike konsepter som ligger i grenseland. For det er departementet som skal godkjenne nye spilekonsepter, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet.

- Vi har nå fått beskjed fra departementet at en avklaring er nært forestående, sier Timberlid, som regner med at det betyr at saken vil være klar i begynnelsen av neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke konsekvenser resultatet vil få for selskaper som driver med den spesielle auksjonsformen, er foreløpig uklart.

Mange hundretusen kunder

Mr123.com har foreløpig ingen representanter i Norge, og eneste måten å kontakte selskapet på er å sende en e-post. Etter mye om og men klarte DinSide omsider å få tak i sjefen for det store netthandelkonsernet.

Direktør Pasi Marjanen mener det ikke er noen problemer med måten Mr123.com operer på, og sier norske forbrukere bør føle seg trygge på at selskapet opptrer redelig.

- Vi er underlagt de forbrukerlovene og -reglene som finnes i EU, noe som betyr at vi er like trygge som noe annet tilsvarende selskap i Norge og Sverige, sier Marjanen til DinSide.

Han sier nettsidene har flere hundre tusen registrerte medlemmer. Siden den første nettsiden ble lansert i Finland i januar i fjor har selskapet kvittet seg med mer enn 30.000 produkter.

Dette er med andre ord big business, og Marjanen legger vekt på at en forretningsidé som dette ikke ville fungert dersom selskapet opererte på andre siden av loven.

- Vi er et så stort selskap, som opererer i mange land, noe som ikke ville fungere dersom vi ikke var redelige, sier Marjanen.

Han lover at i løpet av kort tid, kanskje noen få dager, vil den norske nettsiden få en norsk kudnekonsulent, som skal være tilgjengelig for norske forbrukere på telefon.

AKTUELT: Tilbyr gratis laptop fra Sony Ericsson

Jo da, det er vanskelig å vinne

Et bud på 10 øre på Mr123.com koster inntil 15 kroner. I de aller fleste tilfeller konkurrerer du mot budgivere i samtlige land selskapet opererer i, noe som tilsier at det kan være svært vanskelig å hanke inn de gode produktene til svært lave priser.

Marjanen vil ikke legge skjul på dette, men presiserer at noen produkter som er lettere å få kloa i enn andre.

- Det kommer an på hvilke produkter du byr på. Selvfølgelig kan det bli dyrt, om du byr på de mest populære produktene, men enkelte av våre brukere har vært ekstremt suksessrike. Det er et spørsmål om å velge dine slag med omhu.

Hvordan er det mulig?

DinSide gjør oppmerksom på at Mr123.com ikke er det eneste selskapet som driver med denne typen nettauksjonsmodell. Andre eksempler er blant ander En-krone.com og Dibit.eu.