LITEN KRABAT: Dette er en pomeranian som har kledd seg ut som en cowboy. Liten skal den være uansett, og er den større enn standarden, kan du få prisavslag.  Foto: All Over Press
LITEN KRABAT: Dette er en pomeranian som har kledd seg ut som en cowboy. Liten skal den være uansett, og er den større enn standarden, kan du få prisavslag. Foto: All Over PressVis mer

Pomeranian var for stor – får erstatning

Den lille veskehunden skulle være enda mindre. Nå får kvinnen erstatning.

Forbrukerlovene gjelder også dyr. Du skal få det dyret du hadde grunn til å tro du skulle få, uansett om du kjøper hunden privat eller gjennom en bedrift.

Det kan vi takke forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven for.

Så om du kjøper en bitteliten hund, og den egentlig skulle være enda mindre, kan du klage.

Og ikke glem: Skulle hunden din vise seg å være hjerneskadet, kan du også få erstatning

For stor håndveske-hun

I fjor vinter kjøpte en kvinne fra Skien en pomeranian-hund for 25.000 kroner.

Dette er en type tysk spitz, som blir beskrevet som "hengiven, lettlært og intelligent". Men de aller fleste vil nok først og fremst legge merke til størrelsen: Rasestandarden er en høyde på rundt 20 centimeter, og vekten ligger ofte på rundt to kilo.

Det selges vesker man kan ha denne hunden i, for å si det sånn. Man kan derfor kalle den – i lekmannstermer – en veskehund.

Men da hunden skienskvinnen kjøpte nærmet seg tre måneder gammel, oppdaget hun at sitt lille nurk ikke var lite nok. Mot slutten av året ble den "hele" 28,5 centimeter høy og 4,5 kilo "tung".

FÅR PLASS I VESKEN: Vil du ta med deg en pomeranian på tur, trenger du ikke nødvendigvis ha den i bånd. Du kan også legge den i håndvesken.  Foto: All Over Press
FÅR PLASS I VESKEN: Vil du ta med deg en pomeranian på tur, trenger du ikke nødvendigvis ha den i bånd. Du kan også legge den i håndvesken. Foto: All Over Press Vis mer


"Ethvert avvik fra [størrelse og vekt] skal betraktes som feil" slår Norsk Kennel Klubb fast. Hunden hun hadde kjøpt var med andre ord "feil".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen tok derfor saken til Forbrukerrådet, og videre til Forbrukertvistutvalget (FTU).

Les også: Ville avlive "ødelagt hund"

Får 5.000 kroner

Hundeselgeren hevder at hun spurte kjøperen hva hunden skulle brukes til. Og svaret skal ha vært: Turkamerat. Dermed kan ikke kjøperen klage på at hunden er noen centimeter høyere enn standard, når den ellers var i topp topp form, mener selger.

Men Forbrukertvistutvalget er ikke enig. De viser til kjøpsloven, som sier at varen skal være "i samsvar med de krav til art, mengde, kvalitet, andre egenskaper og innpakning som følger av avtalen". Ordet "art" blir antakelig mer bokstavelig i denne saken enn hva lovskriverne hadde tenkt seg.

"Hunden [er ikke] rasetypisk, og [...] hundens størrelse utgjør en mangel etter avtalen" konkluderer FTU i sin avgjørelse.

Man skal da få et prisavslag basert på hvor mye varen har gått ned i verdi. Akkurat det har ikke skienskvinnen klart å dokumentere, og utvalget gir henne derfor rett på en skjønnsmessig erstatning på 5.000 kroner.

Hundekjøperen får penger til mye nytt hundetilbehør, men ikke så mye som hun hadde håpet: Kvinnen ville nemlig ha tilbake alle de 25.000 kronene hunden kostet.

Sko, regnjakker og hunder – les alle våre "det ingen skulle tru at nokon kunne få erstatning for"-saker her!