Pølser kan øke kreftrisiko

Store mengder behandlet kjøtt, som pølser, er satt i sammenheng med økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere studier har funnet en sammenheng mellom kjøttinntak og kreft i bukspyttkjertelen, men resultatene har ikke vært konsistente.

Nå tror forskere at kjemiske reaksjoner som foregår når kjøtt blir behandlet kan være ansvarlig for sammenhengen.

- Resultatene tyder på at det er stoffene som tilføres i behandlingen av kjøttet, og ikke innholdet av fett eller kolesterol, som er ansvarlig for sammenhengen, sier forskningsleder Ute Nothlings fra University of Hawaii på Honolulu.

Studien ble presentert på det årlige møtet i den amerikanske kreftforskningsforeningen. 190.000 kvinner og menn på Hawaii og i Los Angeles deltok i studien.

Etter syv år fant forskerne 482 tilfeller av kreft i bukspyttkjertelen blant deltagerne.

De konkluderte med at konsumering av mye behandlet kjøtt, som pølser, førte til den høyeste risikoen for krefttypen.

De som spiste mest behandlet kjøtt hadde 67 prosent høyere risiko for å utvikle krefttypen sammenlignet med de som spiste minst.

Et kosthold rikt på svinekjøtt og rødt kjøtt økte også risikoen med omtrent 50 prosent, sammenlignet med de som spiste mindre kjøtt.

Forskerne fant ingen sammenheng mellom inntak av fjærkre, fisk, melkeprodukter eller egg og risiko for kreft i bukspyttkjertelen, og heller ingenting som tyder på at fett, herdet fett eller kolesterol øker risikoen.

Mozon.no, 20.04.2005