Pollensesongen starter snart

Bor du i kystnære strøk i Sør-Norge og er allergisk mot bjørkepollen, bør du finne fram forebyggende medisin allerede i denne uka, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

- Mye tyder på at vi står foran en kraftig bjørkepollensesong. Og pollenspredningen fra bjørk kan starte allerede i neste uke i kyststrøkene i sør, melder NAAF.

Forbundet mener flere ting tyder på at det blir mye bjørkepollen i Sør-Norge i år, blant annet er det observert mange rakler på bjørketrær i regionen.

- Med vanlig temperaturøkning gjennom neste uke vil bjørkeraklene fort nærme seg modning. Og kyststrøkene i sør og sørvest kan, slik været har artet seg, være de områdene som får den tidligste starten på bjørkeblomstringen i år, sannsynligvis i løpet av neste uke, ifølge NAAF.

Også Nord-Norge kan pollenallergikere forberede seg en tidlig sesong. NAAF tror blomstringen også her vil starte tidligere i år enn ellers, kanskje rundt midten av mai for Nordland og siste uken av mai for kysten av Troms og Finnmark.

I Midt-Norge tror NAAF derimot at bjørkepollensesongen i år er mer «i rute», dvs. fra ca. 3.-6. mai og tre uker framover. (©NTB)