Pollenmonsteret er her

Pusteproblemer, konsentrasjonssvikt og sterk kløe er bare noen av plagene som årlig rammer 900.000 nordmenn.

Mange som rammes av pollenallergi kan ikke bevege seg ute. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Mange som rammes av pollenallergi kan ikke bevege seg ute. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Livskvaliteten hos en hardt prøvet pollenallergiker under sesongen er å sammenligne med alvorlig sukkersyke og hjertesvikt.»


Bjørkepollensesongen starter nå. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler de som er plaget av bjørkepollen å starte med forebyggende medisiner. Men det er også mye du kan gjøre selv for å forebygge plagene.

Pollenallergi, også kjent som høysnue, rammer en av fire nordmenn. De plages av rennende, hovne og kløende nese og øyne. Og rundt 300.000 rammes så alvorlig at livskvaliteten reduseres betraktelig.

Les også: Pollen ødelegger sexlivet

- Mange kan ikke bevege seg ute, har store vanskeligheter med å puste og er konstant uopplagte på jobb eller i skolen, sier markedskonsulent Torhild Fahle i NAAF til DinSide Helse.

Mange som rammes av pollenallergi kan ikke bevege seg ute. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Mange som rammes av pollenallergi kan ikke bevege seg ute. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer


Kraftig spredning
- De siste årenes bjørkepollensesong har alle vært unormale sammenlignet med for bare få år siden. Før var det gjerne ett år med kraftig spredning og så fulgte et år med mindre pollenmengder. Østlandsområdet, da Oslo spesielt, har de siste årene alle budt på høye forekomster, sier Tonje Waaktaar Gamst, som er informasjonsansvarlig i NAAF, til DinSide Helse.

Hun sier bjørkesesongen, som starter denne uka, varer i 3-4 uker, men at pollensesongen begynner i februar og strekker seg til ut august. Det er lenger sesong og mer intenst enn for bare ti år tilbake i tid, forklarer hun.

Les også: Pollen utløser matallergi

Dårlig livskvalitet
Norges fremste pollenforsker ved institutt for biologi ved Norges Teknisk Naturvitenskaplige Universitet (NTNU) i Trondheim, Hallvard Ramfjord sier at flere nordmenn er plaget på grunn av at vi bruker mer tid innendørs:

- Vi får derfor ofte mindre herding av immunitetsapparatet. Inneklimaproblemer, kosthold og levesett trekkes også fram som faktorer i dette, sier han til DinSide Helse.

Gamst mener imidlertid at det er vanskelig å finne sikre svar på hvorfor så mange nordmenn er plaget, men at det finnes mulig forklaringer.

Les også: Mildværet rammer allergikere

- Vi lever annerledes enn før og utvikler feilreaksjoner på allergener som pollen, som ironisk nok er ufarlig, forklarer hun.

- Kroppens eget forsvarssystem gir så mange sørgelige symptomer. Livskvaliteten hos en hardt prøvet pollenallergiker under sesongen er å sammenligne med alvorlig sukkersyke og hjertesvikt. Ingen grunn til å bagatellisere med andre ord, utdyper Gamst.


Forebygg
Medisinsk behandling av pollenallergi består av lokal behandling med nesedråper og øyedråper i tillegg til behandling med allergimedisiner, inhalasjonsmedisiner og sprøyter. Ifølge Lommelegen.no virker allergimedisiner forebyggende og må brukes hver dag under hele pollensesongen.

Det finnes imidlertid andre måter å forebygge pollenallergi på:

- Følg varselet til NAAF på www.pollenvarslingen.no. Nytt varsel lanseres neste uke med varsel for to dager av gangen og gratis e-post varsel om den landsdel og de pollentyper du ønsker, sier Gamst.

Les også: Gode råd er ikke dyre

Hun oppfordrer også de som plages til å oppsøke steder der de unngår pollen. NAAF organiserer for eksempel ”pollenfrie dager” på Beitostølen i mai. Her blomstrer nemlig bjørka senere og or og hassel er helt fraværende.