Pollen gir håp for menn med måne

Svenske forskere har utviklet en gelé med pollen som kan motvirke håravfall hos menn. Forskning fra Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Gøteborg viser at det får håret til å vokse igjen hos over halvparten av alle tynnhårede.

Det anslås at omtrent 500.000 nordmenn sliter med uønsket hårtap. Ved 35 års alder vil to av fem norske menn ha en viss grad av redusert manke. Den vanligste grunnen til hårtap er en hormonell prosess som skjer i kroppen etter hvert som vi blir eldre, og det er det mannlige kjønnshormonet testosteron som har skylden.

Testosteronet omdannes i kroppen til et nytt hormon, dihydrotestosteron (DHT), som lagres i hodebunnen. Dette fører til forkalkninger, og vil igjen resultere i redusert blodtilførsel, samtidig som det gjør at hårsekkene reduseres. Hvert enkelt hår blir tynnere, vokser mindre, og mister farge. Prosessen vil normalt fortsette til hårstrået ikke lenger eksisterer.

Fenomenet at håret forsvinner er ofte arvelig - så om din far har mistet mye hår er risikoen stor for at du også vil oppleve det samme - men det kan også finnes andre årsaker til at håret faller av. Jernmangel, stress, bruk av medikamenter og soppinfeksjoner i hodebunnen er noen av dem.

Det er en del å gjøre med hårtapet, og kjente metoder er hårtransplantasjon, som kan ha et relativt godt resultat men krever en velholdt lommebok og flere operasjoner, tupé, som omtrent 20.000 menn bruker, en del reseptbelagte behandlinger og forskjellige hårkurer.

Den siste hårkuren på markedet er en gelé som inneholder et pollenekstrakt. Ekstraktet kalles A100, og selges som kosttilskudd i Norge under navnet Recapeen.

Kosttilskuddet er utviklet av forskere i Sverige, og nylig gjennomførte leger ved det anerkjente Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg en liten studie av preperatet der 20 menn mellom 18 og 40 år som slet med hårtap deltok.

Mennene smurte geléen på det hårløse området to ganger daglig i fire måneder. 58 prosent av mennene opplevde en forbedring, og det resultatet stemmer overens med andre små studier gjort i USA, Kina og Japan.

Overlege Jan Faergemann ved hudavdelingen på Sahlgrenska ledet forskningen, og han mener pollenpreperatet inneholder stoffer som blokkerer testosteronet og øker blodgjennomstrømningen i hårsekkene.

Professor i naturkjemi Per Oden ved Svenska Lantbruksuniversitet i Umeå har hatt det faglige ansvaret for utviklingen av ekstraktet. Han mener oppdagelsen gir nytt håp til unge menn som rammes av håravfall.

- Hypotesen er at substansene i geléen påvirker omdannelsen av testosteron lokalt i hodebunnen, og at det både hindrer ytterligere håravfall og vekker hvilende hårsekker til live.

- Pollen er i mange år brukt i behandlingen av forstørret prostata, fordi det ser ut til å hemme omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron der, og dermed minske eller stanse veksten av prostata, sier professoren, som tror det er samme mekanisme som virker i dette tilfellet.

 

Mozon.no, 21.10.2004