Pollen demper PMS

Premenstruell spenning (PMS) rammer hver fjerde kvinne og deres omgivelser hardt. Det har til nå vært lite hjelp å få mot PMS, men redningen kan henge i trekronene og vokse på åkrene.

Kvinner i fruktbar alder plages av PMS på ulikt vis. Plagene setter inn noen dager før menstruasjon. Vektøkning er vanlig, og hodepine og humørsvingninger rammer tusenvis av norske kvinner hver måned.

Humørsvingningene kan være vanskelige å kontrollere, og de kan være en plage for omgivelsene.

Kvinner har prøvd hormonbehandling, antidepressiva og beroligende medisiner med vekslende hell. Men verken skolemedisin eller naturmedisin har til nå dokumentert en overbevisende effekt mot PMS.

Nå viser ny norsk forskning viser at ekstrakt fra pollen kan hjelpe.

101 norske kvinner med regelmessig menstruasjon og PMS deltok i den fire måneder lange studien som ble ledet av lege Gerhard Gerhardsen, spesialist i allmennmedisin.

Norsk forskning
Internasjonalt er det definert 10 symptomer på PMS, og hver fjerde kvinner får alvorlige plager.

- I studien fant vi at pollenekstrakt hjalp halvparten av kvinnene som slet med irritabilitet og sinne. For de fleste kvinner er humørsvingningene det største problemet, derfor er resultatene av studien spesielt oppløftende, sier Gerhardsen.

Pollenekstraktet i naturmedisinen Femal hjalp også mot hodepine og søvnforstyrrelser, men ikke mot depresjon.

Jo lenger kvinnene brukte Femal, desto større effekt hadde middelet for dem som opplever kraftige svingninger i sinne og irritabilitet.

Allergisikkert
Gerhard Gerhardsen skal nå presentere resultatene av undersøkelsen under en av Europas største legekongresser i Helsingfors kommende helg. Undersøkelsen har vakt stor internasjonal interesse og skal dokumenteres for ett tusen gynekologer fra hele Europa.

- Kongressen har vurdert funnene i den norske studien som så interessante at vi skal legge frem resultatene under hovedprogrammet, sier Gerhardsen.

Pollen har lenge vært en viktig ingrediens i flere naturmedisiner. På 1960-tallet oppdaget forskere i Sverige at pollen kan ha en rekke gunstige virkninger på menneskekroppen. Det kan blant annet hjelpe mot prostata, øke forbrenningen, regulere søthunger og gi metthetsfølelse.

Hovedingrediensen i Femal er pollenekstrakt som Natumin Pharma har forsket på i Norge og Sverige siden 1991. Pollenekstraktet kommer fra både trær og engvekster.

Det er selve pollenkornets kjerne som benyttes, ikke skallet som kan gi allergi. Dermed kan allergikere trygt ta slike tilskudd.

Mozon.no, 01.05.2005