Pollen-alarm i Sør-Norge

Finvær i Sør-Norge fører til en eksplosjon i bjørkepollen de nærmeste dagene. Sjekk ditt fylke her:

Det offisielle pollenvarselet fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) viser en sterk spredning av bjørkepollen over hele Sør- Norge på mandag. Og med finværet som er meldt de nærmeste dagene, ser det ikke ut til å bli noe lettere for pollenallergikerne i dagene som kommer.

Har du noen spørsmål om pollenallergi? Les mer på Lommelegen:

Kraftig spredning
- Det ventes til mandag kraftig spredning av bjørkepollen over det meste av døgnet, lyder pollenvarselet fra NAAF for fylkene på østlandet, sørlandet, samt Rogaland og Hordaland.

Det betyr at hele Sør-Norge vil bli rammet av pollenbølgen, mens de indre delene av østlandet og Møre og Romsdal vil oppleve moderat spredning. Trøndelagsfylkene slipper unna med beskjeden spredning, mens fylkene lenger nord ser ut til å gå helt fri for bjørkepollen i denne omgangen.

- I år ser vi ganske store mengder bjørkepollen på våre målinger. Og med finværet som er varslet fremover, antar vi at spredningen vil være sterk i flere dager med pollenfare døgnet rundt, forteller forsker Hallvard Ramfjord ved NTNU som er ansvarlig for pollenvarslingen.

Bedre til 17. mai
Han forteller at det er vanskelig å si noe sikkert om pollensesongen, men legger til at en så kraftig spredning som i denne perioden, også kan bety at problemene med bjørkepollen snart går over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er alltid vanskelig å spå slutten av sesongen. Men dersom meteorologene har rett i at finværet i Sør-Norge vil vare i en hel uke fremover, vil vi nok være over det verste i løpet av denne uken. Det kan bety at årets 17. mai blir en relativt pollenfri feiring mange steder, sier Ramfjord til Mozon.no.

Vil du se pollenvarselet for der du bor? Klikk her:

Gode råd mot pollen
Er du plaget av pollenallergi? Her er fem gode råd fra Norges Astma- og Allergiforbund:

- I pollensesongen er du lett overømfintlig for andre allergener og irritanter. Vær nøye med renholdet og unngå sterke lukter som tobakksrøyk og lignende

- Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgenen til ut på ettermiddagen.

- Ikke tørk klærne utendørs midt på dagen. Pollenkornet fester seg lett til tøyet.

- Vask eller skyll håret før sengetid.

- Fysisk aktivitet ute bør legges til tider hvor spredningen er minst. Noen kan ha nytte av å bruke en støvmaske ved f. eks sykling.

Skal du allergitestes? Forskerne advarer mot ubrukelige tester. Les mer her: