Politi og bøter mot røykerne

Synes du røykerne har tøffe kår i Norge? I Danmark trues nikotinforbrytere med bøter og oppsigelser.

Allergikerne og bartenderne jublet da den nye røykeloven ble innført i Norge i 2004. Og det viste seg raskt at politi og helsemyndigheter fikk få problemer med å håndheve røykeforbudet.

1. april kommer danskene etter, og politikerne har ikke tenkt å blåse i eventuelle lovbrytere: Bøter på opp til 10.000 kroner og bortvisning fra restauranter skal være myndighetenes effektive våpen mot de nye kriminelle, ifølge danske Ekstra Bladet.

Blir man tatt i å røyke på jobben, kan sjefen sparke den ansatte øyeblikkelig, uten oppsigelsesvarsel.

Skulle du ønske at du slapp å stå ute i kulden og hutre for å få dagens nikotindose? Her får du rådene til hvordan du kan stumpe røyken:

Kan kastes ut i Norge
I Norge er det serveringsstedenes ansvar at lovene overholdes. En ulydig røyker kan bortvises fra lokalene, men vil ikke måtte betale for sine synder.

Men om det går like glatt for danskene som det gikk i Norge, vil ikke politiet få altfor mye å henge fingrene i, tror Siri Næsheim i Sosial- og helsedirektoratet.

- Vårt inntrykk er at det har gått veldig greit. Informasjonen i forkant var god, og det var tydelig hva som var formålet med loven, nemlig å gi serveringspersonalet samme rettigheter som andre, forklarer Næsheim.

Ansatte ved serveringssteder har fått bedre helse etter at røykeloven ble innført:

Forbudt med vannpipe
Går det derimot som på Kanariøyene og i Spania, kan det bli en travel tid for røykepolitiet. 800 000 spanjoler har riktignok stumpet røyken etter at røykeloven ble innført for ett år siden, men hele 62 prosent av barene bryter loven, skriver nettstedet Canariposten.

Norge og Irland var blant de første til å totalforby røyking inne på alle offentlige steder. Etterpå har anti-røykebølgen spredt seg til en rekke land, som Australia, Bermuda, Uganda og New Zealand.

Heller ikke i Iran kan ikke mennene lenger nyte sin daglige vannpipe på restauranter eller kafeer, mens det buddhistiske kongedømmet Bhutan har gått så langt som å totalforby salg av tobakk.

Og det er kanskje like greit. Forskerne har nå bevist at all tobakk er farlig: