Poesi mot høyt blodtrykk

Dikt og rytme er bra for deg. En bestemt verseform kan senke pustefrekvensen og gi deg bedre blodtrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste som leser poesi gjør det nok mest ut ifra en personlig glede over dikterkunsten. Men nå viser forskning at diktlesning også kan gi deg bedre helse.

Og poesien er spesielt gunstig om du sliter med høyt blodtrykk. Rytmen i versene kan nemlig synkronisere pusten med hjerterytmen og gi bedre lungekapasitet og et lavere blodtrykk.

Klassiske dikt
Det er tyske forskere som nå har undersøkt effekten av å lese klassisk poesi. En gruppe deltakere skulle gå i en rolig rytme mens de forsøkte tre forskjellige pusteteknikker.

Den første øvelsen var spontan pust slik man vanligvis bruker åndedrettet. Deretter ble deltakerne bedt om å puste etter et bestemt skjema. Til slutt skulle de lese høyt fra Homers Odysse som er skrevet i en rytme som kalles hexametrisk - en rytme med seks takter.

Målinger viste at de to førsteforsøkene ga ingen eller små utslag på ko-ordinasjonen mellom pust og hjerterytme. Men ved høytlesningen opplevde deltakerene at de pustet saktere og mer i rytme med hjertet.

Lavere blodtrykk
Doktor Dirk Cysarz og de andre forskerne mener dette skyldes den spesielle rytmen i Odysseen.

- Med heksametervers kan man oppnå langsomme pusterytmer. Heksameter hjelper åpenbart kroppen å finne sin egen gode rytme, sier forskeren i følge nettstedet forskning.no.

Han viser til tidligere studier av sammenhengen mellom pust og blodtrykk. De viser at en lavere frekvens på åndedrettet gir mer effektive lunger og kan bidra til et lavere blodtrykk.

Mozon 19.08.2004