Plutselige penger

Det kan bli enklere å få erstatning når du selv har skylda eller skaden skyldes "plutselig eller uforutsett påvirkning".

Publisert
Sist oppdatert

Det kan bli konsekvensen av to ferske vedtak i Forsikringsskadenemnda. Sakene gjelder mobiltelefoner mistet i en vaskebøtte fylt med vann og i en bekk.

Ny praksis

Nemnda peker i begge tilfellene på at skaden på telefonene oppsto "plutselig og uforutsett".

Fokuset flyttes fra person til gjenstand, og kundene skal ha erstatning fra forsikringsselskapet.

I begge sakene avviste selskapene først erstatningsplikt. Dette er sakene:

Sak 1

Forsikringstakeren vasket badet. Langkosten, som han hadde satt opp mot veggen, falt plutselig mot ham. Da han vred seg unna, falt mobiltelefonen ut av brystlomma og ned i vaskebøtta.

Etter vanlig praksis ville hendelsesforløpet vært i fokus hos forsikringsselskapet, og kunden ville ikke fått erstatning.

Nemnda mener nå at det var en uforutsett og plutselig begivenhet i seg selv at mobiltelefonen falt i bøtta.

Sak 2:
Mobiltelefonen falt ut av ryggsekken da forsikringstakerens hund plutselig rykket i båndet da mannen skulle hoppe over en bekk. Både mannen og mobilen falt i bekken.

Mannen la ikke merke til at mobilen ble liggende igjen. Først etter seks timer fisket han den vannskadede telefonen opp av vannet.

Også her ser nemnda bort fra mannens handlinger i forkant av hendelsen.

Tilfreds

Det at mobiltelefonen falt i vannet, ses på som plutselig og uforutsett.

- Nemnda har tidligere sagt at skader ikke dekkes av forsikringen dersom det legges avgjørende vekt på forsikringstakerens egne handlinger, sier juridisk rådgiver Helga Skofteland, en av Forbrukerrådets representanter i nemnda.

- Vi er tilfreds med at flertallet nå legger en ny vurdering til grunn, sier Skofteland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer