Pleie av fet og uren hud

Ikke vær redd for å bruke såpe på fet hud. Les mer om hudpleie hos hudlege Ole Fyrand.

Pleie av fet hud
Når du skyller huden med lunkent vann, forsvinner mye av hudens forurensninger - sammen med 20 prosent av hudfettet. De fleste fettstoffer må imidlertid emulgeres før de kan fjernes, dvs at de gjøres vannløselige med for eksempel såpe. Med såpevask fjernes 80 prosent av fettstoffene. De fleste milde såper er bra, selv om de ofte etterlater rester av alkali, et stoff som finnes i mange såper, på huden. Vanligvis nøytraliseres slike alkalirester raskt på grunn av hudens lave pH-verdi. For å unn­gå irritasjon av huden, lønner det seg ofte å bruke alkalifrie såper.
På grunn av den fete hudens gode talgproduksjon er det liten fare for at huden blir tørr og irritert etter såpevask. Det strømmer raskt ny talg opp fra hudens porer, og talget som ble fjernet erstattes. Noen mennesker foretrekker likevel å massere en vannrik fuktighetskrem inn i huden etter såpevask.
Dersom man velger å ikke bruke såpe, kan man bruke fuktighetskremer som anbefales for pleie av tørr hud.

Pleie av blandingshud
Denne hudtypen er ganske vanlig, men problematisk å stelle. Helst burde midten av ansiktet behandles som fet hud og resten som tørr. Mange tåler ikke å bruke såpe i ansiktet. Det beste kan være å rengjøre ansiktet med vann og fuktighetskremer og å unngå såpe helt, eller bare bruke en mild såpe en gang iblant. Les om dette under pleie av tørr hud.

 

dr Ole Fyrand