Plei tørr hud

For folk som er plaget av eksem er det viktig å holde huden fuktig. Det forbygger oppblussing av eksemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huden bør smøres med en uparfymert, pH-nøytral og fet fuktighetskrem så ofte som mulig, minimum morgen og kveld og etter hver vask eller dusj.

Du kan med fordel smøre fuktighetskrem over hele kroppen, men aller viktigst er det å smøre den eksemutsatte huden. Fuktighetskrem bør brukes både i perioder med oppbluss av eksemet så vel som i gode faser av sykdommen, og det er en viktig del av den forebyggende eksembehandlingen, ifølge ekspertene.

Professor Ole Fyrand bekrefter videre.

Tørr hud har lett for å flasse og utvikle eksem og kløe. Bruker man såpe for ofte, skjer slik utvikling enda raskere.

Du kan unngå problemet ved å bruke en god fuktighetskrem i stedet for såpe til rengjøring av huden.

Da blir huden tilført ekstra fett og fuktighet, samtidig som forurensningene blir fjernet. En god, parfymefri og vannrik fuktighetskrem er det som trengs i den daglige hudpleie av tørr hud.

Pleie ved atopisk eksem
- Riktig pleie av huden er nødvendig for å normalisere syk hud og få den til å gjenoppta sine funksjoner. Spesielt viktig er hudpleien ved kroniske tilstander som psoriasis og atopisk eksem, sier Fyrand.

Ved denne eksemtypen er huden så tørr at feilaktig hudpleie kan være en av årsakene til at eksemet blusser opp.

Du som har slike problemer, bør bruke fuktighetskrem daglig og unngå å bruke mye såpe. Nye hudpleieprodukter av typen «dusjlotion» og «dusjoljer» er ofte bra, med slike kan du dusje og rengjøre huden daglig uten at den tørker ut.

Usatt ansiktshud
- Ansiktshuden er mest utsatt for sol, vær og vind, og for kosmetikk når det gjelder kvinner. Kvinner må derfor stelle ansiktshuden spesielt, og være særlig påpasselig når det gjelder rengjøring og tilføring av fuktighet hvis huden er tørr. Menn bør være påpasselig med barberingen, men mannlige hormoner stimulerer talgkjertlene og gir en fetere og grovere hud som ikke krever annen pleie enn ellers på kroppen, anbefaler Fyrand.

Eksempler på fuktighetskremer er: Zona, Cosmica, Avene, Locobase og Apobase.