Platebransjen vil knuse MP3.com

Ti store plateselskaper har nå saksøkt MP3.com, og beskylder deres tjeneste "My.MP3.com" for å krenke deres opphavsrettigheter. De truer med erstatningsbeløp på milliarder av dollar. Vi har testet MP3.coms nye prosjekt.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi har tidligere fortalt om den glimrende nettsiden MP3.com som har gitt deg utallige gratis MP3-låter med tillatelse fra artistene og deres selskaper. Nå er imidlertid idyllen brutt.

Ifølge BBC NEWS har ti plateselskaper gått sammen i et felles søksmål mot MP3.com. Påstanden er at MP3.com har krenket deres opphavsrettigheter.

Hva har gått galt?

Platebransjen vil knuse MP3.com

Det er "the Recording Industry Association of America" som inkluderer blant annet EMI, Warner, og Sony, som har gått til sak.

Det er en ny tjeneste MP3.com lanserte den 12. januar som har fått begeret til å flyte over. Tjenesten er kalt "My.MP3.com" og krever at du registrerer deg med e-postadresse og et passord. Resultatet er at du får din egen personlige side som ikke skal være tilgjengelig for andre. Der kan du:

  • Lage din egen spilleliste. Her kan du legge inn dine MP3-låter, for eksempel de sangene du liker på MP3.coms nettsider. Etter at du har gjort det kan du nemlig logge deg på nettet fra en hvilken som helst datamaskin med Internett og høre på dine egne sanger, i den rekkefølgen du vil.
  • "Beaming. I tillegg kan du som ikke vet hvordan du konverterer dine egne CD-plater til MP3 format bruke M3.coms nye tjeneste kalt: "Beaming CDs to My.MP3.com". I korthet går det ut på at du laster ned et program kalt "Beam it" fra MP3.com. (Programmet finnes både for MAC og PCer.)

    Artikkelen fortsetter under annonsen

    Etter å ha installert programmet setter du inn en av dine CD-plater i datamaskinen, og kobler deg opp mot din egen side på My.MP3.com. Programmet vil så koble seg opp mot MP3.coms database, og hvis de har din plate i sitt lager vil den bli gjenkjent og automatisk lagt inn i din egen spill-liste på My.MP3.com.

    I utgangspunktet er dette en helt genial løsning for deg som ikke vet hvordan du skal konvertere platene dine til MP3-format, og det beste av alt: Det går fort. Vi prøvde med Beatles platen "Yellow Submarine", og det tok under 3 minutter fra vi puttet platen inn i CD-rommen, og til alle låtene lå ferdig til avspilling på vår spilliste hos My.MP3.com.

  • Hør på CD-platene før de ligger i posten. Pleier du å bestille CD-plater på nettet? Tjenesten "instant listening" gjør at du kan høre på plata før den har kommet hjem til deg! Handler du i en nettbutikk som samarbeider med MP3.com blir nemlig den platen du kjøper automatisk lagt inn i din spill-liste på din My.MP3.com side. Dette gjøres automatisk, og koster deg ingenting!

Ulemper

Problemet er at du i praksis kan få store vanskeligheter med å høre på sangene dine. Kapasiteten er nemlig ikke god nok, og vi opplevde derfor at våre sanger ofte hakket under avspilling. Det er utrolig irriterende.

Hvorvidt kapasiteten hos MP3.com var så stor at deres nettsider var overbelastet da vår test ble utført vet vi ikke, men dette er uansett et problem de må løse hvis tjenesten skal slå an. Vi har imidlertid fått tilbakemelding fra flere lesere som sier at de ikke har hatt slike problemer.

Uansett må MP3.com fjerne problemene, og ettersom båndbreddene på nettet blir bedret tror vi at slike løsninger vil ta av.

Rettssaken

Platebransjen mener altså at MP3.com ikke kan lage en stor database som inneholder deres sanger uten tillatelse. Selv om du ikke får MP3-versjonene på din egen nettside hos MP3.com uten å ha "beamet" over din plate som en slags bekreftelse på at du faktisk har kjøpt den, mener altså platebransjen at dette ikke er nok.

MP3.coms grunnlegger, Michael Robertson, lar seg imidlertid ikke skremme. I følge BBC lover han at MP3.com ikke vil la seg kneble uten kamp.

Robertson er også av den oppfatning at de nye tjenestene til MP3.com vil komme platebransjen til gode. Ved å utnytte mulighetene MP3-formatet gir vil næringen faktisk kunne øke sitt salg. Blant annet kan selskapene legge ut en sang fra hver album i MP3-format for å vekke kjøpernes interesse, eller de kan gi ut sanger av litt dårligere kvalitet på MP3 enn originalutgavene.

Denne diskusjonen skal vi la ligge foreløpig, men det er liten tvil om at dersom MP3.com vil tape kampen mot plateselskapene, så vil du og jeg bli fratatt en mulighet til å utnytte våre plater på en ny og brukervennlig måte.

Det MP3.com har gjort er nemlig å gjøre hverdagen enklere for deg som liker MP3. Tjenesten "My.MP3.com" vil nemlig gi deg som forbruker flere muligheter til å høre på den musikken du allerede har kjøpt, og betalt for. Det kan ingen ta fra dem. Så lenge du følger retningslinjene hos MP3.com er det nemlig bare du som vil få tilgang til de sangene du har lagret på din "egen side".

Dette fordi ingen andre kommer inn på din "spill-liste" uten å kunne din e-postadresse og ditt passord.

I praksis er jo ikke tjenesten noe annet enn en "virtuell CD-spiller" som gjør at du kan spille din musikk via nettet, og det er jo rart hvis plateselskapene skal kunne diktere på hvilken måte du hører på den musikken du har betalt for.

Hvis du har lyst til å prøve MP3.coms nye tjeneste kan du trykke her.