Plasteret overfører jevnlig data fra pasient til lege, og sikrer dermed en  bedre og tettere oppfølging.  Foto: colourbox.com
Plasteret overfører jevnlig data fra pasient til lege, og sikrer dermed en bedre og tettere oppfølging. Foto: colourbox.comVis mer

Plasteret som kontrollerer deg

Nytt plaster måler hjerterytme, temperatur og blodsukker.

Et nytt og såkalt "intelligent" plaster kan om få år være med på å bedre behandlingen hos hjertepasienter. Det melder dagensmedicin.dk

Plasteret, som blant annet kan transmittere elektrokardiogrammer, er allerede testet ut på pasienter med hjertesvikt ved Hospital Vendyssel i Fredrikshavn i Danmark. Og både leger og pasienter er svært tilfredse med resultatet, ifølge overlege Holger Marquard Sejersen.

Les også: Plaster gir smertefrie stikk

Gode resultater

- Pasientene har vist stor interesse for å delta i prøveprosjektet. De bar plasteret i en uke, og mange glemte helt at de hadde det på. Ekg-signalene ble helt smertefritt og greit overført fra pasientene, og til de elektroniske pasientjournalene, forteller han til nettstedet.

Han ser for seg at plasteret kan komme til nytte i mange sammenhenger.

- Jo flere sykdomsmarkører plasteret kan transmittere, desto bedre. Som lege får du et mer realistisk og oppdatert bilde av pasientens tilstand. I tillegg til å spare penger på ambulante kontroller, vil plasteret kunne virke forebyggende. Samtidig gir det jo pasienten en betydelig trygghet å vite at hans eller hennes helsetilstand stadig blir kontrollert, forklarer han.

Les også: Plaster mot rynker

E- plasteret er utviklet i et samarbeid mellom forskere og private og offentlige institusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Jens Branebjerg fra el-kjeden Delta har store forventninger til utviklingen av såkalte bodysensorer i fremtiden.

- Det er ikke noe nytt i at vi kan måle og transmittere et ekg-signal. Nyvinningen ligger i at vi har fusjonert teknikken i et plaster som er pålitelig, og som jevnlig overfører korrekte data. I samarbeid med legene kan vi i fremtiden avgjøre hvilke sensorer som skal implementeres i plastrene, sier han.

Stor nytteverdi

Dagens versjon av plasteret overfører informasjon om pasientens hjerterytme, i tillegg kan det varsle om blodet koagulerer og måle kroppens temperatur.

Signalene fra plasteret er i seg selv for svake til å bli transmittert til en epj. Plasteret kommuniserer derfor med en "smartphone" som pasienten er utstyrt med. Det er en slags mobiltelefon, som videresender signalet. Skulle pasienten komme for langt unna telefonen, vil den automatisk varsle firmaet SOS International, som tar kontakt med pasienten direkte.

Les også: Depresjonsplasteret godkjennes

Forskerne vil nå videreutvikle plasteret teknisk og klinisk, og ifølge Branebjerg kan man forvente at det vil tas i bruk allerede innen to år.

Han opplyser at plasteret, i tillegg til å hjelpe hjertesyke, kan komme til nytte for pasienter med epilepsi, astma, lungesykdommer og diabetes.