DU BØR BLI KVITT FLÅTTEN SÅ RASKT SOM MULIG: Kan man virkelig fjerne flåtten ved bruk av et plaster? Sjekk hva eksperten sier. Foto: Catch Media AS
DU BØR BLI KVITT FLÅTTEN SÅ RASKT SOM MULIG: Kan man virkelig fjerne flåtten ved bruk av et plaster? Sjekk hva eksperten sier. Foto: Catch Media ASVis mer

Plaster skal fjerne flått

Presenteres som den trygge og enkle måten å bli kvitt de små krekene.

Dessverre tok ikke årets lange og kalde vinter knekken på flåtten. Tvert imot, årets flåttsesong er allerede i gang. Flåtten begynner sin aktivitet når temperaturen er over fem grader, nesten uansett årstid.

Les også: Nå kommer flåtten


Flåtten i Norge kan hovedsakelig overføre to ulike sykdommer: Lyme borreliose, som skyldes en bakterie, og skogflåttencecalitt. Borreliose er det vanligste. Hvert år får Folkehelseinstituttet rapportert i overkant av 300 tilfeller.

Les om de forskjellige sykdommene i faktaboksene til høyre.

Folkehelseinstituttet påpeker at flått som har festet seg på huden må fjernes så raskt som mulig, for å redusere risikoen for sykdomssmitte.

– Bruk fingre, en pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apotek.
Ta tak i flåtten helt ned ved huden og dra den rett ut, står det på nettsidene til FHI.

Flåttplaster er sikkert nytt for mange. Men fungerer det virkelig?

DinSide har også sjekket flåttspray? Funker den?

Plaster som fjerner hele flåtten

Mona Lisa Agentur er en norsk bedrift som «importerer smarte produkter som gjør hverdagen litt enklere». De står bak flåttplasteret, som:

- Fjerner HELE flåtten - trygt og enkelt! Egnet for sensitiv hud. Inneholder ikke latex. Kan brukes på mennesker og dyr, ifølge produktarket.


Plasteret fungerer slik: Etter at du har satt et plaster over selve flåtten, vil den bevege seg bakover, og inn i plasteret – som er lufttett. Deretter fjernes plasteret, og flåtten henger med.

- Fordelen med plasteret er at man slipper å ta bort flåtten, som mange misliker og er usikre på om de får til. Dette er en mye enklere måte å fjerne flåtten på, sier Odd Tuvsjøen, i Mona Lisa Agentur til DinSide Helse.

Han presiserer imidlertid at de ikke går ut og sier at dette er det eneste riktige, og oppfordrer forbrukerne til å finne sin måte å fjerne flåtten på.

Lider du av flåttangst?

- Bruker det jeg vet fungerer

Folkehelseinstituttet har ikke hørt om plasteret.

- Jeg kjenner ikke til dette produktet. Hvordan er virkningsmekanismen? Hvis det bare er et slags limbånd så tror jeg sjansen er stor for at munndelene blir sittende mens kroppen ryker av. Det er tryggest for meg å bruke det jeg vet fungerer, en pinsett. , sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Divisjon for smittevern, avd. for skadedyrkontroll, til DinSide Helse.

Les også: Flere syke barn etter flåttbitt

Les mer om fjerning av flått på sidene til Norsk Lyme Borreliose-Forening

Plaster eller pinsett?

Hvordan ville du ha fjernet en flått? (Avsluttet)
På anbefalt vis, ved å bruke en pinsett eller en finger. Jeg tror ikke på plasteret! (52%) 214
Jeg er positiv til begge deler. (30%) 124
Plateret høres kjempe bra ut! Mye bedre enn andre metoder. (10%) 39
Vet ikke. (8%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bør fjernes fort

Ottesen minner om at flåttbitt skal tas alvorlig, og at flåtten bør fjernes rimelig fort.

- Borreliabakterien overføres ikke straks, men sjansen øker etter 24 timer og er meget stor etter 48 timer. Jo raskere man fjerner flåtten, jo bedre. Hvis man er bitt av flått og fjerner den raskt, så vil jeg ikke være bekymret i det hele tatt, men likevel, for sikkerhets skyld, fulgt med for om en rød ring skulle begynne å ekspandere rundt bittstedet etter noen dager til uker, sier Ottesen.

Dette gjør du hvis du blir bitt av flått