Plaster mot farlige fristelser

Et plaster som skal minske suget på bade røyk og alkohol er under utvikling av forskere i USA.

Vegar K. Vatn

Plasteret skal inneholde både nikotin, for å hjelpe røykere å slutte, og et stoff som heter mekamylamin, som motvirker lysten på alkohol, skriver BBC på sine nettsider.

I en undersøkese gjort av forskere fra Duke universitet i North Carolina, sørget plasteret for at brukerne drakk mindre alkohol.

Men alkoholeksperter BBC har snakket med mener det er bedre om folk rett og slett holder seg til de anbefalte alkoholkonsum-nivåene.

Plasteret skal brukes hele tiden, noe som holder nivået av medisinene i blodet konstant.

Et plaster kun for ølhunder som ikke røyker kan utvikles på et senere stadie.

Den vanligste behandlingen mot alkoholsug i dag er antabus, som gjør at brukerne som drikker alkohol får en skikkelig kraftig fyllesyke.

Dette nye plasteret vil i stedet dempe lysten på alkohol. Det virker ved å påvirke dopaminet i hjernen, som blir stimulert av alkohol og nikotin.

Jed Rose, som leder nikotinforskningen ved Duke University, forteller at plasteret fjerner noen av de effektene som gjør at vi liker disse rusmidlene.

- Vi har sett at plasteret reduserer alkoholkonsumet hos moderate alkoholbrukere, og håper det også kan hjelpe de som drikker mye å kutte ned, sier han.

Mozon.no, 19.04.2004