Plaster behandler kreft

En ny metode skal revolusjonere behandling av hudkreft. Behandlingen foregår hjemme med et plaster.

Et revolusjonerende plaster skal gjøre behandlingen mot hudkreft mindre smertefull. Det hevder skotske forskere.

Er du bekymret? Slik oppdager du hudkreft:

God behandling
Behandlingen er en videreutvikling av fotodynamisk behandling (PDT), som er en kombinasjon av påsmurt krem og lysbehandling.

Dagens hudkreftbehandlinger gjennomføres som oftest med kirurgi. Dette kan imidlertid gi arr og i verste fall infeksjoner.

PDT er først og fremst knyttet til behandling av basalcellekreft, en ”snill” type hudkreft, og solskadet hud, skriver Rikshospitalet på sine nettsider. Behandlingen skjer ved at man smører en krem med lysømfintlig stoff på svulsten. Stoffet samler seg i kreftcellene, men påvirker ikke den friske huden.

Tre timer etter påføring, setter man et lys på kreftområdet. Dette lyset består av spesielle bølgelengder som ødelegger kreftcellene.

Basalcellekreft rammer årlig omtrent 6500 mennesker i Norge.

Hele 80 prosent av svulstene og hudforandringene skal bli bra av behandlingen. Føflekkreft kan ikke behandles med PDT.

Behandling hjemme
Ulempen med PDT, mener forskerne, er at behandlingen krever store lyskilder.

- Til nå har PDT, i hvert fall i Storbritannia, involvert store og tunge lyskilder. Vi har funnet opp en veldig kompakt lyskilde for PDT som man kan bære på seg, sier Ifor Samuel, ved St Andrews University, som er en av mennene bak behandlingen, til Mozon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye behandlingen kan tas med hjem. Plasteret er tilkoblet et batteri på størrelse med en iPod. Batteriet kan plasseres i lommen, og ifølge forskerne kan du gjøre hverdagslige gjøremål mens behandlingen pågår.

Samuel og James Ferguson ved Ninewells Hospital i Dundee har gjennomført en pilotstudie på 22 pasienter.

- Pilotstudien viste effektivitet tilsvarende tradisjonell fotodynamisk behandling, men med redusert smerte og større bekvemmelighet for pasienten, sier han.

Norske utviklere
Norske PhotoCure utvikler og selger i dag utstyr som brukes ved PDT-behandling. De har hørt om den nye behandlingen og har vært i kontakt med forskerne.

- Ikke-melanom hudkreft og forstadier til hudkreft skal behandles av spesialist på hudsykdommer. Nye behandlingsformer egnet for hjemmebehandling er et spennende konsept, men det gjenstår å dokumentere både effekt og sikkerhet - noe vi har brukt år på å dokumentere for vår behandling, sier Grete Hogstad, markedsdirektør i PhotoCure.

Ikke kjent
Tore Morken, spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Bergen Hudlegeklinikk, er ikke kjent med den nye behandlingsformen.

- Dette har jeg ikke hørt om før og har ikke sett den omtalt i vitenskapelige tidsskrifter. Det er heller ikke diskutert i de faglige fora i Norge det jeg kjenner til, sier han.

Han påpeker at dette gjelder basalcellekreft, den ”snille” og lite farlige formen for hudkreft, og ikke den farlige formen, føflekkreft.

Men Morken tror ikke det er noe problem at behandlingen foregår hjemme:

- Hudkreftbehandling hjemme, vel å merke av den snille og lite farlige hudkrefttypen, kan være mulig så lenge det er i regi av og følges opp av hudlege etter anerkjente faglige kriterier. Men først må enhver ny behandling gjennom en systematisk og omfattende vitenskapelig utprøving, sier han.

Les også: Flere unge får hudkreft

 

Mozon.no, 01.11.2006