Planlegging bedre enn kondom

Finnes det sikrere prevensjon enn kondomer? - Moderne beregning av sikre perioder er aller best, mener tyske forskere.

Planlegging bedre enn kondom
Publisert
Sist oppdatert

Naturlig familieplanlegging er en undervurdert prevensjonsform, mener en gruppe tyske forskere.

De har testet bruken av moderne metoder for familieplanlegging på 900 kvinner, og mener at sikre perioder er tryggere enn kondomer og gir like stor sikkerhet som å bruke p-piller.

- Sikkerheten ved bruk av naturlig familieplanlegging kan sammenliknes med sikkerheten ved bruk av moderne prevensjonsmidler som p-piller, sier forskningsleder Petra Frank-Herrmann ved universitetet i Heidelberg til BBC News.

Les også: Ny prevensjon stopper mensen

Bedre enn kondomer
Oppfølgingen av kvinnene viste at de som gjennomførte familieplanlegging, bare hadde 0,4 graviditeter per 100 kvinner hvert år. De som fulgte metoden, men brukte kondom under usikre perioder, hadde en risiko på 0,6 av 100.

Kravet til et "sikkert" prevensjonsmiddel er at det skal ha en feilmargin på under 1 graviditet per 100 kvinner gjennom ett år. Det betyr at moderne familieplanlegging kan regnes som et sikkert prevensjonsmiddel, mener forskerne. Fordelen med metoden er i tillegg at den ikke har noen bivirkninger, slik at den blir ekstra aktuell for kvinner som opplever bivirkninger av p-pillene.

Moderne metoder
"Naturlig familieplanlegging" er et begrep som først og fremst promoteres av den katolske kirken, hvor bruk av prevensjon regnes som syndig. Metodene som tas i bruk er derimot ganske moderne, i forhold til gamle dagers familieplanlegging.

De sikre periodene beregnes ut ifra en kombinasjon av menstruasjonssyklusen, kroppstemperatur og målinger av sekreter fra skjeden. Forskerne legger ikke skjul på at metoden krever grundig opplæring og en viss disiplin for at den skal fungere sikkert.

Skal du vente lenger med å få barn? - Den beste alderen for førstegangsfødende er i midten av 20-årene, mener en norsk forsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer