Blå, røde eller kun hvite? Fargetema på blomster er noe av det du kan planlegge på forhånd. Foto: Colourbox
Blå, røde eller kun hvite? Fargetema på blomster er noe av det du kan planlegge på forhånd. Foto: ColourboxVis mer

Planlegg din egen begravelse

Bestem salmer, minneord og blomsterfargene selv.

14. januar lanserte Jølstad Begravelsesbyrå tjenesten Min egen gravferd på sine nettsider. Der kan du enkelt gå inn og forhåndsspesifisere hvordan du ønsker at akkurat din gravferd skal være. Du kan endre planen når du måtte ønske det.

- Det har vært ganske mye oppmerksomhet rundt det. Jeg har ikke sjekket antall per i dag, men det er i alle fall over 100 som har lagt seg inn, forteller Gunnar Hammersmark, produktsjef i Jølstad Begravelsesbyrå.

Definer dine blomsterpreferanser

Tjenesten gir deg mulighet til å spesifisere dine valg i forhold til din egen bisettelse og eventuelt minnesamvær. Når det gjelder bisettelsen, kan du spesifisere hvilke ønsker du har for kirke, trosretning og seremoni, du kan bestemme hvilke fargetema du ønsker på blomster og dekorasjoner, du kan bestemme sanger og salmer, musikk og kanskje har du bestemte ønsker til minneord, minnetaler eller kransenedleggelse?

For øvrig kan du også med denne tjenesten gi uttrykk for dine ønsker hva gjelder minnesamvær, annonsering og legeme; du kan informere om testamente, bankanliggender og gi eventuell informasjon angående finansiering av gravferden; og du kan formidle andre ønsker du måtte ha når det gjelder din egen bortgang.

Faksimile fra tjenesten Min egen gravferd; Slik kan du bestemme fargetema på blomstene. Foto: Jølstad Begravelsesbyrå
Faksimile fra tjenesten Min egen gravferd; Slik kan du bestemme fargetema på blomstene. Foto: Jølstad Begravelsesbyrå Vis mer
Faksimile fra nettjenesten; Her kan du ytre dine ønsker hva gjelder symbolbruk i dødsannonsen. Foto: Jølstad Begravelsesbyrå
Faksimile fra nettjenesten; Her kan du ytre dine ønsker hva gjelder symbolbruk i dødsannonsen. Foto: Jølstad Begravelsesbyrå Vis mer- Det kan være fornuftig å sette ned noen valg som er viktig for en. Det å tore å tenke igjennom det, fremskynder ikke noe som helst. Og det kan gjøre sorgarbeidet lettere for de som blir igjen. Det kan også bidra til større åpenhet om et vanskelig tema, det at man tør å snakke om det, sier Hammersmark til DinSide Helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedskrevet og låst inn

Det har også i Norge vært mulig å forhåndsbestille egne begravelser, men da på en litt annen måte. Man tar kontakt med et begravelsesbyrå, og får skrevet ned sine ønsker i samtale med en begravelsesagent. I utlandet har internettmåten å planlegge egen begravelse på, vært tilgjengelig en stund.

- Ved å legge ut på nettet, blir det lettere tilgjengelig. Vi ønsker å alminneliggjøre hele prosessen. Det er helt ufarlig å logge seg inn, og det er sikkerhetssystemer som skal forhindre at andre skal logge seg inn med falske ønsker, sier produktsjef Hammarsmark.

Hvem vil?

Jølstad Begravelsesbyrå har ikke gått inn og sett på hvem de er, som har opprettet profil i den nye planleggingstjenesten. Men i forkant av lanseringen fikk de tilbakemeldinger om at dette var en interessant tjeneste fra mange befolkningsgrupper.

Planlegg din egen begravelse

Hva synes du om at du kan planlegge din egen begravelse på internett? (Avsluttet)
Det er flott, og jeg vil benytte det(63%)
Det er flott, men jeg vil ikke gjøre det(19%)
Liker det ikke(10%)
Ingen mening(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det har vært både eldre mennesker, kanskje uten nære pårørende; det kan være mennesker med konflikter i familien; det kan være problemstillinger med dine barn - mine barn - skal jeg ligge sammen med min eks og mine barn, eller hva? Det handler ofte om behovet for avklaringer, sier Hammersmark.

Gratis

Tjenesten er gratis, og den er ikke tilgjengelig for andre uten at du selv skriver ut informasjonen og gir den til andre for informasjon og eventuelt oppbevaring. Du må logge deg inn før du kan se hva tjenesten tilbyr, men du kan når som helst endre informasjonen du har lagt inn, og det vil komme en mulighet for å slette hele profilen din.

- Vi har sett de senere årene at ting er mer krevende, mer kompliserte enn tidligere, på grunn av nye familiesammensetninger og liknende, sier Gunnar Hammersmark.

Du eller dine etterlatte er ikke forpliktet til å bruke dette begravelsesbyrået når det blir aktuelt, selv om du har benyttet deg av denne tjenesten.

Har du erfaringer med egenplanlegging av begravelse? Del dine opplevelser i debattforumet nedenfor.