Plagsom PMS

PMS er ingen spøk. Det vet enhver kvinne (og mann!) som rammes av det. Men hva er det egentlig? Og hva kan man gjøre med de plagsomme plagene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plagsom PMS

PMS er ingen spøk. Det vet enhver kvinne (og mann!) som rammes av det. Men hva er det egentlig? Og hva kan man gjøre med de plagsomme plagene?

Av

Er du mann, og har en kjæreste som blir skikkelig vrien eller nedfor sånn cirka en gang i måneden? Eller er du en kvinne, som ikke helt kan fatte og begripe hva som skjer med deg og kroppen din i dagene før menstruasjonen?

Da har du antagelig fått en mistanke om at det er PMS som er på ferde. Den korte og medisinske forkortelsen kan nemlig skape mye ugagn. Plagene det dreier seg om er gjerne irritasjon, depresjon, hodepine, væskeansamlinger i kroppen, oppblåsthet og ømme bryster.

Selve begrepet - PMS - betyr premenstruell spenning, og plagene er noe som i større eller mindre grad rammer en av tre kvinner. Professor i gynekologi, Britt-Ingerd Nesheim, skriver på Helsenett at årsaken til fenomenet er ukjent.

Ukjent årsak

- Men fordi det har sammenheng med menstruasjonen, er det naturlig å tro at det kan ha noe med hormoner å gjøre. Hittil har alle forsøk på å finne årsaken vært forgjeves, sier Nesheim, som jobber ved Kvinneklinikken på Ullevål sykehus.

Plagene varierer fra kvinne til kvinne. Nesheim anslår at det bare er en liten del, nærmere fem prosent, som har store plager.

Likevel, PMS kan kjennes tøft nok når det setter inn. Men hvordan vet man når man er rammet av det?

- Før en kalender hvor du skriver opp de dagene du mener du har plager som kan skyldes PMS. Hvis plagene kommer igjen hver måned på samme tid i dagene eller de siste par ukene før menstruasjon, har du PMS. En forutsetning er at plagene går over når menstruasjonen begynner, og at det er en del av måneden like etter menstruasjonen der du aldri har slike plager, svarer professoren.

Fordi årsaken til PMS er ukjent, sier hun det ikke finnes for godt råd for å forebygge eller motvirke plagene.

- Men ofte kan det likevel være en hjelp for den enkelte å finne ut at plagene skyldes PMS, mener Nesheim.

Nattlysolje

Til kvinner som lurer på om det er noe de selv kan gjøre for å bli bedre, har hun følgende råd:

- Det finnes mange kjerringråd, men ingen av dem holder i vitenskapelige undersøkelser. Det gjelder også forskjellige naturmedisiner. Jeg har spesielt lyst til å nevne nattlysolje, fordi den har fått ord på seg for å virke. Det er gjort en vitenskapelig undersøkelse på dette, men den virket ikke bedre enn narremedisinen som den ble sammenlignet med. Det beste rådet jeg kan gi, er at du må prøve å leve med problemet og innrette deg etter det. Unngå vanskelige samtaler i de dagene du vet du har lett for å si ting du angrer på siden. Prøv å bruke hissigheten din kreativt for å få unna oppgaver som tåler at du smeller til. Ta et hyggelig bad, gå en tur, les en bok, stell i det hele tatt pent med deg selv.

Nesheim sier at dersom det er væske i kroppen som er problemet, så kan svakt vanndrivende tabletter i riktig dose være en hjelp. Noen synes også at p-piller hjelper litt.

- Begynn for all del ikke med beroligende tabletter eller sovetabletter. Du kan fort bli avhengig og hjelpen du får av slike tabletter er kortvarig og svikefull, advarer hun.

De aller fleste kvinner må, ifølge Nesheim, regne med å ha PMS-plager til de kommer i overgangsalderen.

Mozon.no, 15.08.2002.