En typisk virusvorte.  Foto: Science Photo Library
En typisk virusvorte. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Plages du med vorter?

Sjekk hvorfor du får dem, og hva du kan gjøre med det.

Vorter skyldes et virus som får hudcellene til å dele seg fortere enn de skal. De er irriterende, men trøst deg med at de nesten alltid forsvinner av seg selv, skriver lege Cecilie Arentz-Hansen på Lommelegen.no.

Nettstedet er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

Les også: Dette er ikke en brystvorte

Derfor får du dem

Vorter skyldes virus. Virus er en liten partikkel som er helt avhengig av andre celler for å leve. Når virus formerer seg, snylter de på andre celler slik at disse blir skadet eller dør.

Vortevirus skader hudcellene, skriver Arentz-Hansen. Skaden får hudcellene til å dele seg mer enn de skal. Det blir for mange hudceller på ett sted, slik at det vokser fram en vorte.

Les også: Vet du hva mollusker er?

Smitter raskt

Vi må regne med at de fleste av oss er i kontakt med vanlige vortevirus og fotvortevirus som barn eller ungdom. Noen får vorter, andre ikke. Hvorfor det er slik har nok sammenheng med motstandsdyktighet i huden.

Les også: Føflekker kan spå framtida di

Her er vi ifølge lege Arentz-Hansen skapt forskjellig, hos noen blir vorteviruset drept fort, hos andre ikke. Med tiden utvikles imidlertid antistoffer mot viruset, og vortene forsvinner etter hvert av seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vortene kommer vanligvis på hendene eller under føttene, fordi det er disse delene av kroppen som lettest kommer i kontakt med vortevirus. Hvis vi tar på en med vorter, kan vi få vortevirus på hendene. Hvis vi går barbeint på et gulv, kan det være vortevirus der som setter seg under føttene.

En spesiell type vorter er kjønnsvorter. De smitter ved seksuell kontakt.

Langvarig behandling

Fotvorter presses inn i fotsålen når vi går. Derfor kan de gjøre vondt, forteller Cecilie Arentz-Hansen. Noen kan også få veldig mange vorter på hendene.

  • Er vortene plagsomme kan de fjernes hos lege med kuldebehandling, men de har lett for å komme tilbake på samme sted fordi det er vanskelig å bli kvitt all virus.
  • Det finnes også et vortemiddel som kan smøres på vorten, for å løse opp vorten (Verrucid). Behandlingen må pågå lenge, gjerne tre måneder eller mer, og virker kun av og til.
  • Av og til brukes ulike kirurgiske metoder for å fjerne vorter. Slik behandling utføres som regel av spesialister i hudsykdommer eller kirurgi.
Kilder: Fyrand O. Hudsykdommer. Gyldendal Akademisk, 2004