Egenbehandling og forebygging er det viktigste i kampen mot hemoroider. Foto: Colourbox
Egenbehandling og forebygging er det viktigste i kampen mot hemoroider. Foto: ColourboxVis mer

Plagen ingen tør prate om

Hver tredje person lider av det. Her er alt du trenger å vite om hemoroider.

Hemoroider er en ganske uskyldig lidelse, men kan forårsake mye smerte og irritasjon for dem som har det, skriver lege Cecilie Arentz-Hansen på Lommelegen.no. Her er hennes utførlige redegjørelse for problemet.

Dette er hemoroider

En hemoroide er simpelthen en blodåre (vene) nær endetarmsåpningen som er forstørret - en slags åreknute. Hemoroiden er en liten kul som kan ligge flere steder:

 • Innenfor endetarmsåpningen (indre hemoroide)
 • Blir trykket ut av endetarmsåpningen ved press og går tilbake av seg selv
 • Utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide), går kun tilbake når man dytter den inn.
 • Er utenfor endetarmsåpningen og kan ikke dyttes tilbake.
Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp - dette kalles en trombosert hemoroide.

Et svært vanlig problem

Svært mange mennesker har hemoroider i en eller annen grad, i tillegg er det mange som har utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe til dette. Man regner med at rundt 1/3 av alle har en eller annen form for hemoroider.

Les også: Dette tør du ikke spørre legen om

Derfor får du det

Det er flere mulige årsaker til dannelsen av hemoroider. Ofte er det ting som fører til økt press på rumpen som gjør at blodårene ikke får tømt seg som de skal, og blodet samler seg derfor som hemoroider. Mye sitting eller ståing kan for eksempel øke risikoen for å få hemoroider. Dersom man spiser lite fiber blir avføringen hard, og man må trykke mye for å få den ut - da får blodårene ikke tømt seg, man presser blodet ned og ut i årene og hemoroider kan dannes. Hos gravide er det hormonelle endringer som gjør at blodårene lettere utvider seg («slapper av»), noe som igjen øker sjansen for å utvikle hemoroider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomer:

 • Friskt, rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet
 • Kløe og væsking i huden rundt endetarmsåpningen kan forekomme
 • Smerter og ubehag
 • Lekkasje av brunlig væske i undertøyet
 • Følelelse av at noe sitter i endetarmsåpningen
Ytre hemoroider er synlige som små kuler i eller like utenfor endetarmsåpningen. Indre hemoroider kan av og til komme ut av endetarmsåpningen ved avføring, men mange som har hemoroider har ikke symptomer i det hele tatt.

Les også: Dette er ikke en vorte

OBS! Små hudfolder (marisker) som befinner seg utenfor endetarmsåpningen blir ofte feilaktig tatt for å være hemoroider.
Det kan være vanskelig å føle hemoroider på innsiden, da det jo er myke blodårer som lett presses sammen. Tromboserte hemoroider kan derimot lettere føles som en liten kul.

Dette er ikke hemoroider

Dersom du føler noe på utsiden av endetarmsåpningen trenger det ikke nødvendigvis å være hemoroider.

 • Marisker er hudfolder som mange har, og som kan være en rest av en gammel hemoroide. Marisker trenger ingen behandling dersom de ikke plager deg.
 • Vorter kan oppstå rundt endetarmsåpningen.

Slik behandler du hemorioder

Ta kontakt med lege - hun eller han vil undersøke deg for å kontrollere om det virkelig er hemoroider du har. I noen tilfeller kan det være aktuelt å undersøke området rett innenfor endetarmsåpningen med hjelp av såkalt anoskop/rektoskop. Dette gjør at man kan utelukke tarmsykdom, spesielt kreft.

Les også: Dette er ikke en brystvorte

Egenbehandling og forebygging er det viktigste i kampen mot hemoroider. Følgende tips kan gjøre at plagene blir mindre:

 • Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og man trenger derfor ikke å trykke så hard når man er på toalettet
 • Gå på do når du føler for det - ikke hold igjen.
 • Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest!
 • Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
Hvis du har hemoroider som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Det kan være enklest å ligge med bøyde hofter og knær. Ta på deg en gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin, og dytt den inn.

Medisinsk behandling:

Stikkpiller og salver mot hemoroider er mye brukt. Noen av dem inneholder glukokortikoider, noen antibiotika, noen lokalbedøvelse, og noen stoffer som skal irritere slimhinnen slik at det lages bindevev så slimhinnen blir stram. Medikamentene fjerner ikke hemoroidene, men de kan dempe symptomer som kløe og væsking. De fleste av disse medikamentene skal ikke brukes lenge av gangen, med noen unntak. Medisinene kurerer nok ikke hemoroidene, men minsker plagene du får grunnet disse.

Medisiner uten resept:

 • Alcos Anal. Virker ved å «irritere» slimhinnene til å trekke seg sammen og man regner da med at hemoroidene også skal bli mindre. Hindrer også kløe. Uten kortison. Skal brukes i 4-6 uker for maksimal effekt, og du kan velge mellom salve eller stikkpiller.
 • Hemoroidesalve. Virker som Alcos Anal og selges kun som salve.
 • Xylocain salve. Virker smertestillende.
 • Xyloproct. Inneholder kortison og lidokain. Kortison virker betennelsesdempende mens lidokain er smertestillende.
Medisiner på resept:
 • Scheriproct. Inneholder prednisolon og virker betennelsesdempende. Finnes som stikkpiller og salve. (Scheriproct rektalsalve er reseptfri).
 • Proctosedyl. Inneholder kortison og virker betennelsesdempende. Skal ikke brukes over lang tid.

Når medisiner ikke hjelper

Plagsomme innvendige hemoroider kan fjernes, men det er dessverre en god mulighet for at de kommer tilbake. Man kan fjerne hemoroiden ved hjelp av en strikk - man «binder opp» det ekstra vevet til hemoroiden, strammer «livremmen» såpass at hemoroiden ikke får nok blod og faller av etter 3-7 dager. Når den faller av kan man blø litt. Det blir så dannet et arrvev som man håper skal være sterkt nok til å motvirke en ny hemoroide. Dette inngrepet tar kort tid og man trenger som regel ikke å overnatte.
Ved større hemoroider er det en større operasjon som gjøres for å fjerne hele hemoroiden. Etter denne operasjonen vil du trenge en sykemelding på mellom 3-14 dager, og det er viktig at avføringen er myk i denne perioden.