Pizzakrydder dreper bakterier

Har du planer om å spise pizza i helga? Da skal du bare gjøre det med god samvittighet. Men husk oregano! Pizzakrydderet dreper nemlig bakterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pizzakrydder dreper bakterier

Har du planer om å spise pizza i helga? Da skal du bare gjøre det med god samvittighet. Men husk oregano! Pizzakrydderet dreper nemlig bakterier.

Av og ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Forskere har funnet ut at pizzakrydderet oregano inneholder stoffer som motvirker bakterievekst. De har også oppdaget at flyktige oljer fra oregano og andre urter kan være gunstige ved type 2 diabetes.

Oregano, som forøvrig kalles bergmynte på norsk, er en urt som man blant annet har forsket mye på ved Georgetown-universitetet i Washington DC i USA. Her har man funnet at olje fra oregano, og stoffet carvacrol, motvirker infeksjoner like effektivt som moderne antibiotika. Stoffene virker også på antibiotika-resistente bakterier.

Like effektivt som antibiotika

Oregano-olje har blant annet blitt testet på gule stafylokker. Dette er en bakteriegruppe som utgjør et voksende problem fordi de kan gi alvorlige infeksjoner og i økende grad er resistente mot antibiotika.

I tester hvor man har blandet oregano-olje med stafylokker, og sammenlignet med antibiotika som streptomycin, penicillin og vancomycin, har man funnet ut at forholdsvis lave doser med oregano-olje viste seg å være like effektivt som antibiotika.

Forskerne i Washington DC har også testet stoffet carvacrol - som finnes i oregano - på mus med stafylokk-infeksjon. Forsøkene viste at både carvacrol alene og oregano-olje hadde virkning.

Fremtidig infeksjonsmedisin?

Professor Preuss ved Georgetown-universitetet sier at forsøkene er gjort på laboratorier, og at dyrestudien de har foretatt er forholdsvis liten. Studien bekrefter likevel at krydder og urter - som for eksempel oregano - inneholder oljer som dreper bakterier. Slike flyktige urte-oljer kan i fremtiden vise seg å bli nyttige infeksjonsmedisiner.

I tillegg til å bekjempe infeksjoner, kan blandinger av flyktige urteoljer også bli nyttige medisiner for personer med type 2 diabetes. Ni av ti diabetikere har type 2 diabetes, som kjennetegnes ved at kroppens celler ikke reagerer på insulin som normalt.

Man får høyt insulinnivå i blodet, men det er ikke nok til å holde blodsukkeret nede. I noen tilfeller må det tilføres ekstra insulin for å få ned blodsukkeret. De som har type 2 diabetes, eller som er i ferd med å utvikle sykdommen, har ofte også høyt blodtrykk.

Professor Preuss og hans kolleger ved Georgetown-universitetet testet en kombinasjon av flyktige oljer fra blant annet kumminfrø, gresskarfrø og oregano på forsøksdyr som hadde en tilstand som lignet type 2 diabetes. En eneste dose av oljeblandingen senket blodtrykket. Daglige doser holdt blodtrykket på et lavere nivå i den tre uker lange behandlingsperioden. Da forskerne stoppet olje-medisineringen, økte blodtrykket igjen.
Rottene fikk også behandling med insulin. De som fikk de flyktige urteoljene, trengte mindre insulin enn en kontrollgruppe.

Mozon.no, oppdatert 23.08.02.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!