<b>MATNYTT:</b> Pizzaburger, havre-fraîche og grønnsaker i flytende form er nye i butikkhyllene i år. Foto: PRODUSENTENE
MATNYTT: Pizzaburger, havre-fraîche og grønnsaker i flytende form er nye i butikkhyllene i år. Foto: PRODUSENTENEVis mer

PizzaBurger, grønnsaksjuice og «havre-creme fraiche»

Blir en av disse din nye favoritt?

16. februar i år var D-dagen for det største slippet av nye matvarer i dagligvarebutikkene.

LES OGSÅ:

I forkant av lanseringen har vi presentert et knippe nyheter vi hadde tilgang til, og nå er altså resten på vei ut til markedet.

Flytende grønnsaker, matvarer til matintolerante, og ferdigpizza som spises som burger er blant nyhetene som skiller seg ut, men det er også gamle produkter som er videreutviklet - og noen som bare er pyntet litt på, før de relanseres på markedet.

Se hva vi synes om årets nye snacks og godteri.

Sunne eller sære drikkealternativer

Juicing, eller saft- og bærpressing har fått flere ihuga tilhengere de siste årene, og én av årsakene er at man her kan skjule grønnsaker i søte juicer.

Nå kommer flere typer ferdigjuicer på banen. Cevita lanserer hele fire frukt- og grønnsaksjuicer, der juicen har mellom 51 og 85 prosent grønnsaker, og Sunniva lanserer to.

DRIKK GRØNT: Både Bama og Tine blander grønnsaker i fruktjuicen sin. Foto: BAMA / TINE
DRIKK GRØNT: Både Bama og Tine blander grønnsaker i fruktjuicen sin. Foto: BAMA / TINE Vis mer

I tillegg lanseres flere nye erstatningsprodukter for dem med laktoseintoleranse, blant annet flere havrebaserte. Svenske Oatly har to melkeprodukter, en med jordbærsmak som skal egne seg til frokostblandinger og en havremelk som skal kunne skummes til kaffe. I tillegg har de en havrebasert «creme fraiche»-erstatning, som skal kunne kokes.

Lage selv? Dinside har testet en rekke juicere, blant annet Angel Juicer som kan presse væske ut av alt, til og med mandler!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meieri- og ostenyheter

RØROSMELK I NY PAKKE: Coops økologiske egne merkevare Änglamark fortsetter samarbeid med Rørosmeieriet, og nå får du også syrnet melk. Foto: COOP
RØROSMELK I NY PAKKE: Coops økologiske egne merkevare Änglamark fortsetter samarbeid med Rørosmeieriet, og nå får du også syrnet melk. Foto: COOP Vis mer

For dem som fortsatt spiser laktose er det også et par spennende nyheter. Coops økologiske merkevare Änglamark fortsetter samarbeid med Rørosmeieriet, og lanserer nå en helt ny melketype på markedet, syrnet melk naturell. Denne inneholder kjernemelk, som det er liten tradisjon for å bruke i Norge.

Melken er basert på Rørosmeieriets tjukkmelk (har du ikke smakt, prøv, den er vilt god, red.anm.) og tilsatt kjernemelk. Den er lavpasteurisert og ikke homogenisert.

Philadelphia lanserer Cremoso, en to-i-en-ost der en smakssatt variant er blandet inn i originalen, som skal gjøre kremosten litt mer attraktiv på ostefatet.

Tine lanserte også en rekke nyheter forrige uke, blant annet lettrømme med geite- og kumelk, Skjørost fra Trysil, og nyheter i 14-serien

Visste du at syv av ti nye matvarer forsvinner fra markedet i løpet av fire år?

Middag på 1-2-3

TERNINGKAST 5: Folkets fiskeboller falt i smak da vi testet ferdigmat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TERNINGKAST 5: Folkets fiskeboller falt i smak da vi testet ferdigmat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Flere av produsentene lanserer middagskomponenter som skal gjøre det enklere å lage middag. De har tatt seg av det de fleste kvier litt for, kjøtt- eller fisk og saus, så er det opp til deg å fikse karbohydrater og grønt.

Coops nye serie Husmann har langtidskokte kjøttstykker som vanligvis kan være litt vanskelige å finne i alle nærbutikker; høyrygg, svinebog, svineknoker, bibringe og lammeskank.

NorgesGruppens egen merkevare Folkets lanserer rask middag, med ulike ferdigkokte kjøttstykker, samt enda flere ferdige middagskomponenter som svinestek, kjøttboller, kjøttkaker og fiskeboller - alle med saus, samt lasagne og fiskegrateng.

Orkla utvider Toro Middagsklare sauser-serien med en mild kald tomatsaus til ovnssteking av hvit fisk.

Dinside tester: Se hva vi synes om den nye ferdigrettene

Spis pizzaen som en burger

JATAKK; BEGGE DELER: Dr.Oetkers nye hybrid av nettopp pizza og burger. Foto: DR OETKER
JATAKK; BEGGE DELER: Dr.Oetkers nye hybrid av nettopp pizza og burger. Foto: DR OETKER Vis mer

Produsentene frir ikke bare til de kjernesunne. Menn er ikke like begeistret for Dr. Oetkers frossenpizzaer som kvinner, så nå lanserer produsenten PizzaBurger for å tekkes gutta. Du kan spise den som en burger, men det smaker pizza.

PizzaBurger lanseres i to varianter, Diavolo med salami, jalapenos og ost, og Speciale med pepperoni, skinke, champignon og ost.

Orkla Foods ved Stabburet lanserer enda en ny Grandiosa-variant, denne gangen med den originale toppingen, med ost både over og under, akkurat som fjorårets Grandiosa-nyhet Helmax.

Se flere nyheter her, og i fotoalbumet under:

ELTEFRITT: Møllerens lanserer nok en brødblandingen, denne gang for eltefrie brød tilpasset i størrelse til de populære jerngrytene. Foto: MØLLERENS
ØKOLOGISK POSESUPPE: Raske retter lanserer økologiske posesupper og -sauser med tre kjappe serveringsforslag til deg som ønsker å pimpe opp middagen litt. Veukedebde orus er 19,90 for saus og 24,90 for suppene. Fås på Meny, spar, Ultra og Ica Supermarked. Foto: RASKE RETTER
BØNNER OG LINSER: Med mindre lake, klare til bruk fra Bonduelle. Foto: BONDUELLE
KNEKKEBRØD: Tre nye slag tynnbrød, eller knekkebrød, fra Mjælloms, og firkornknekkebrød fra Leksands. Foto: MJÆLLOMS
TOMATER: På Coop vil du finne hermetiske tomater og tomatsaus fra den italienske produsenten Coppola. Foto: COPPOLA
TIL DE MINSTE: Ella's Kitchen utvider sortimentet av frukt- og grøntmos og ulike snacks til de aller minste. Foto: ELLA'S KITCHEN
SOM PÅ FILM: Thailandske ferdigretter i karakteristiske takeawaybokser som tas rett fra fryser til mikro i tre variasjoner, Panang Curry, Spicy Sesame Chicken og Red Curry Chicken. Foto: KITCHEN JOY
NORSK SALT: Nå får du Nordsjøen i fast form, nærmere bestemt flaksalt, utvunnet på øyen Gossen i Møre og Romsdal. Foto: HAVSNØ
SØTE KJEKS: Små søte kjeks, med en pølse av sjokolade og ulik topping, kan minne mit om Pocky, for dem som kjenner til det japanske godteriet. Foto: MICHEL ET AUGUSTIN
VARIASJONER: Fra Brynildgruppen kommer splitter nye Hasselbrød og nye biter i Minde fristelser fra Minde sjokolade, Dent Oi kommer i flere smaker, og Marshmallowbits fra BonBonBuddies. Foto: PRODUSENTEN
GODE ERSTATNINGER: Det er også en rekke nyheter til deg som ikke tåler laktose: Her er hvetemelk, havre-crème fraîche fra Oatly (passer ikke til deg med glutenallergi), GoGreen Havremelk, og plantebasert koksyoghurt fra Alpro. Foto: OATLY / GO GREEN / ALPRO
STERK STEKEOLJE: Odelia slipper en ny naturell rapsolje, samt en versjon med chili for steking. Foto: ODELIA
DRIKK GRØNT: Både Bama og Tine blander grønnsaker i fruktjuicen sin. Foto: BAMA / TINE
RØROSMELK I NY PAKKE: Coops økologiske egne merkevare Änglamark fortsetter samarbeid med Rørosmeieriet, og nå får du også syrnet melk. Foto: COOP
JATAKK; BEGGE DELER: Dr.Oetkers nye hybrid av nettopp pizza og burger. Foto: DR OETKER
NY PAKKE Innholdet er det samme, men enkelte av pakkene har blitt nye. Ser du hvilke? Foto: ORKLA
INDISK: Saritas indiske ferdigmiddager er lansert i en litt annen forpakning, porsjonene er mindre og oppskriftene er modifisert noe. Foto: ORKLA FOODS
DOBBEL PIZZA: Grandiosa får ost både over og under, og kommer i en 2-pack. Big One frir til de kjøttglade og får tre typer kjøtt. Foto: STABBURET
LETTERE: Gutten-leverposteien har blitt lettere. Foto: STABBURET

Vi smugsmakte på en rekke av ferdigmiddagene i forkant av det store dagligvareslippet, og vil komme med en oppdatert oversikt når vi har fått fatt i flere.

Same shit new wrapping

Synes du at du har sett det før? Det er ikke så rart. Mye av det som lanseres er i praksis relanseringer, ulike varianter av eksisterende produkter, som disse ferdigmiddagene fra Saritas:

INDISK: Saritas indiske ferdigmiddager er lansert i en litt annen forpakning, porsjonene er mindre og oppskriftene er modifisert noe. Foto: ORKLA FOODS
INDISK: Saritas indiske ferdigmiddager er lansert i en litt annen forpakning, porsjonene er mindre og oppskriftene er modifisert noe. Foto: ORKLA FOODS Vis mer

Før fikk du alt på ett brett, nå er ris og gryte i hver sin (litt mindre) beholder, og kan varmes separat. Oppskriftene er også justert noe.

Én ting er nye smaker, men ofte er det bare en liten endring i pakningsdesign, gjerne i kombinasjon med endret pakkestørrelse - og en ikke helt proporsjonell endring i pris.

KOMMENTAR: Derfor lanserer de nye matvarer

Ikke plass til alt

Det er ikke alt det er plass til alt i butikkhyllene, så når noe nytt skal inn - betyr det at noe må ut. Vi har spurt produsentene hvilke produkter som forsvinner ut av hyllene når de nye varene nå skal inn, men det er ikke mange av dem som ønsker å si så mye om det.

Har du sett mange av disse varene, som var nye for ett år siden?

- Når det gjelder hvilke produkter som blir tatt ut av butikkhyllene så er det vanskelig å gi ett enkelt svar på dette. Noen kjeder kan velge å beholde et produkt, mens andre foretar en såkalt «delisting» av akkurat det samme, sier Trude Solvang, Markeds- og innovasjonsdirektør i Findus til Dinside.

Hun vil likevel berolige forbrukere med at bestselgerne sjelden eller aldri forsvinner fra matvarehyllene.

Sjekk ingredienslistene: Steinbitkarbonadene inneholdt bare syv prosent steinbit