Pizza med jukseost

Den ser ut som ost, smaker som ost og smelter som ost. Men det som smelter på pizzaen, kan like gjerne være potetstivelse og helsefarlig fett fra palmekjerneolje.

Ikke all pizzatopping som selges i butikken i poser med ferdigrevne, ostelignende blandinger er ost. Blant annet inneholder Pizzatop fra Arla og Revet Økonomi fra Synnøve Finden såkalte analoge oster, som betyr substitutt for ost. I disse produktene kan man finne blant annet vegetabilsk olje (nærmere bestemt palmekjerneolje), potetstivelse og fargestoffer.

- Ost må være basert på rene melkeråvarer. Inneholder produktet potetstivelse og fett fra palmeolje, ikke melkefett, så kan man ikke kalle det ost, sier Marianne Antonsen, matfaglig konsulent på Opplysningskontoret for Meieriprodukter, til Aftenposten.no.

Rådgiver Ellen Bjørkum i Forbrukerrådet mener informasjonen fra produsentene kan være villedende.

- Hovedpoenget med merking og informasjon er at den skal være veiledende og ikke villedende. I og med at produktet plasseres sammen med de andre ostene og at den merkes som den gjør, kan merkingen i dette tilfellet kanskje virke villedende, sier Bjørkum. Verken Arla eller Synnøve Finden synder ved å merke disse analoge osteproduktene med «ost».

(©NTB)

 

Mozon.no, 22.08.2006