PIN-kodesnappere er aktive

Å skjule PIN-koden er ditt fremste våpen. Bruk det!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonaldagen nærmer seg, og det er høytid også for omreisende kriminelle. Statistikk fra tidligere år, viser at 17. mai er den dagen i året med flest anmeldte lommetyverier.

- På slike dager er det «gode arbeidsforhold» for de kriminelle, advarer Roar Kvassheim, som leder Vinningsgruppen ved Oslo Politidistrikt.

Den siste uka har det vært et hopp i antall anmeldelser av lommetyveri i hovedstaden. Syv såkalte PIN-kodesnappere er arrestert, men fortsatt er det flere som ikke er pågrepet.

LES OGSÅ: Her blir kortet ditt kopiert

Vær på vakt

Roar Kvassheim er leder av Vinningsgruppen. Foto: POLITIET
Roar Kvassheim er leder av Vinningsgruppen. Foto: POLITIET Vis mer


Kvassheim forteller at omreisende kriminelle sikter seg målrettet inn mot dager som typisk samler store folkegrupper. I likhet med at 17. mai i Norge er et utsatt mål, opplever man det samme i eksempelvis Irland på St. Patricks Day 17. mars.

Og nå ser det ut til at historien vil gjenta seg også på 17. mai i år.

- Det har vært ganske rolig på denne fronten en stund nå, men vi så en oppblomstring forrige uke, sier Kvassheim.

LES OGSÅ: Slik sikrer du mobilen mot tyveri på 17. mai

Viktig å anmelde

Kvassheim forteller at Vinningsgruppen overvåker anmeldelser av lommetyveri nøye, og at det hovedsakelig er slik gruppen blir oppmerksomme på endringer i kriminalitetsbildet.

- Selv om du får beskjed om at din sak er henlagt, er det svært viktig at publikum anmelder alle lommetyverier. Om enkeltsaker blir henlagt, blir de likevel etterforsket som fenomen, forklarer Kvassheim.

Vinningsgruppen bruker anmeldelsene til å kartlegge hvor og når tyveriene skjer, og hvordan tyvene opererer. I dette tilfellet klarte Politiet å fange opp at det var flere lag med PIN-kodesnappere på et tidlig tidspunkt, og hele syv personer ble pågrepet i denne sammenhengen før helgen.

LES OGSÅ: Nettbanken avslører om du har blitt lurt

Kan lett unngås

LETT BYTTE: Taster du PIN-koden uten å skjule den, er du et lett bytte for PIN-kodesnapperne som er aktive om dagen. Foto: PER ERVLAND
LETT BYTTE: Taster du PIN-koden uten å skjule den, er du et lett bytte for PIN-kodesnapperne som er aktive om dagen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Selv om denne type kriminalitet er enkelt å unngå, er vi dessverre altfor dårlige til å bruke det fremste våpenet vi har.

Vi må bli bedre til å skjule PIN-koden vår!

Da Dinside gjorde en test i Oslos travle handlegater, tok det bare 15 minutter før vi avslørte koden til en tilfeldig handlende. Når det er så enkelt å unngå problemet, hvorfor er vi da så dårlige til nettopp det?

- Folk er kanskje ikke bevisst på hvor enkelt å stjele PIN-koden. Mange synes nok dessuten det er litt flaut å dekke til tastaturet, fordi det fremstår som at man ikke stoler på dem rundt deg, sier Kvassheim.

Gjør det til en vane

ALLTID: Gjør det til en vane å beskytte PIN-koden hver gang du betaler med kort. Foto: PER ERVLAND
ALLTID: Gjør det til en vane å beskytte PIN-koden hver gang du betaler med kort. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Denne journalisten har gjort det til en vane å skjule tastaturet, enten jeg handler i kiosken på idrettshallen eller på en jernbanestasjon med mange folk.

Kvassheim har følgende tips å ta med seg inn i 17. mai-helga:

  • Skjul alltid tastaturet når du taster inn PIN-koden.
  • Oppbevar lommebok og bankkort slik at det er vanskelig å stjele det.
  • Sperr kortene umiddelbart dersom du har blitt utsatt for tyveri.
  • Anmeld alltid forholdet til politiet. Det vil bli etterforsket, selv om enkeltsaker kan bli henlagt.
LES OGSÅ: Tøm kontoen din før tyvene gjør det