Piller mot hangover?

Kan virkelig to små piller hjelpe mot gårsdagens fest? Vi har testet hangoverpillene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært drømmen til både legemiddelselskaper og ivrige pubgjengere: En liten pille som fjerner hangoveren fra gårsdagens fest.

Ryktene skal også ha det til at russiske KGB-agenter knakk koden slik at de kunne bøtte ubegrenset med vodka og samtidig snike rundt i hemmelige korridorer med stø gange. Men de såkalte KGB-pillene ble en kortvarig suksess i Norge.

Vi har derimot fått labbene på to andre produkter som lover å fjerne hangoveren etter en vellykket fest: LifeLine og Hangover Killer. Kan virkelig noen små piller fjerne ethvert spor av fyllesyke? Vi utstyrte oss med en halvkasse rødvin, juleøl og akevitt, og gikk til arbeidet.

Frafall i panelet
Til sammen åtte menn i alderen 27 - 32 år deltok i testen og fikk utdelt en tilfeldig pose med enten LifeLine, Hangover Killer, eller placebotabletter som i dette tilfellet var et kosttilskudd mot tørr hud.

Etter fem times intensivt inntak av spansk rødvin, juleøl, kalkun, akevitt, saus, mer akevitt og mer øl, måtte to av deltakerne strykes fra forsøket på grunn av raskt nedadstigende formkurve. De resterende deltakerne valgte å avslutte kvelden på et av hovedstadens etablissementer med utvidet skjenkebevilgning.

En oppsummering av erfaringene til de seks overlevende deltakerne ga følgende resultater: Fire av seks følte seg omtrent så dårlige som man ville forvente etter et overdrevet inntak av alkohol. To av deltakerne følte seg derimot i bedre form enn forventet. Da vi knakk koden for vårt placebokontrollerte dobbelt-blinde prosjekt, viste det seg at disse to var de samme som var blitt utstyrt med placebotabletter - kosttilskuddet Membrasin.

Konklusjon: Hangoverpiller hjelper ikke mot hangover. Eller?

Drikk med måte
- Det er ikke så overraskende om slike tabletter ikke gir noen særlig effekt mot hangover. Men uansett skal det godt gjøres å kunne fjerne ettervirkningene av et så høyt inntak av alkohol, sier lege Siri Helene Hauge ved Lommelegen.

Hun mener at hangoverpillene allikevel kan ha en liten men utilsiktet bi-effekt:

- Begge tablettene anbefales i kombinasjon med mye vann. Og siden en stor del av fyllesyken ofte er dehydrering, kan det være en god ide å drikke mye vann både under festen og før du legger deg. Men hangoverpiller må aldri være en unnskyldning for å drikke enda mer alkohol, sier Hauge.

Les også: unge tåler fylla best

5 gode tips
Så hva kan du gjøre for å bli kvitt tømmermennene? Her er fem gode råd for en bedre dagen derpå:

1) Mer vann
Den viktigste årsaken til fyllesyken er at alkohol har en vanndrivende effekt som gjør at kroppen din mister mye væske. Og da hjelper det ikke å etterfylle med mer øl.

Drikk vann under festen og få i deg så mye vann du orker før du legger deg. Da reduseres risikoen for hodepine og kvalme dagen derpå.

2) Drikk mindre
Ja, vi vet du har hørt det før. Men voldsomme mengder alkohol kan faktisk være farlig, og da tenker vi ikke bare på leveren. Risikoen for alvorlige ulykker, vold og seksuelle overgrep øker i fylla, samtidig med at det faktisk er alkoholen som gjør deg fyllesyk.

Dersom du drikker drinker bør du etterfylle med mye blandevann - så kan du drikke flere drinker uten å bli altfor full. På puben kan du kjøpe en alkoholfri øl innimellom, eller du kan vurdere om du faktisk trenger den aller siste doble whiskyen rett før stengetid.

3) Drikk hvitt
Noen mener at de blir dårligere dagen derpå når de drikker godsaker som rødvin, whisky eller konjakk. Årsaken kan være garvesyre, andre stoffer i tretønner eller tilsetninger i brennevin som kan gi en form for allergisk reaksjon i kroppen. Dersom du reagerer på denne typen drikkevarer, vil du antageligvis føle deg litt bedre om du satser på drikkevarer med lys farge eller lyst øl.

4) Sov godt
Selv om du besvimer tolv timer på madrassen, får ikke kroppen så god hvile når du har drukket mye alkohol. Sørg for et mørkt, kjølig og stille rom å sove ut på, så blir det lettere å få hvilt ut i løpet av natten.

5) Smart frokost
Orker du ikke mat sier du? En liten matbit er ofte lurt for å få systemet i gang, juice vann og brus er også bra. Mange mener at cola kan berolige en opprørt mage, mens kaffe er vanndrivende og bør unngås de første timene. Magasinet Art of Taste tilbyr også følgende frokosttips: En skive toast med honning er snillt mot magen, smaker godt og får opp blodsukkeret som ofte er lavt dagen derpå.

Les også: Slik overlever du julebordet:

 

Mozon.no, 02.12.2006