<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer

Pillene er vektfelle

Peker vektnåla stadig oppover? Syndebukken kan skjule seg i medisinskapet. Se hva som er verst.

Publisert
Sist oppdatert
- For noen av disse pasientene vil vektøkningen utgjøre et betydelig medisinsk problem.Forklaringen på at kiloene hoper seg opp kan selvsagt være at du har spist litt for mye sjokolade i det siste eller at du har droppet treninga. Men det trenger langt ifra være din egen skyld.

- En lang rekke legemidler kan føre til større eller mindre vektøkning. For mange av disse legemidlene er det snakk om en ganske liten økning, men enkelte kan gi en vektøkning på 10-20 kilo, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket til DinSide Helse.

Dobbelt så høy risiko
Risikoen for at du tar medisiner som øker vekta, er mer enn fordoblet de siste 20 årene, ifølge nettstedet WebMD. George Blackburn, associate director ved Harvard Medical School Division of Nutriotion, sier antallet med problemer har økt fra en av ti til en av fire.

Ifølge Madsen er det medisiner mot diabetes og psykiske problemer som fører til den største vektøkningen.

Nesten en million overvektige i Norge. Les mer her:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- For noen av disse pasientene vil vektøkningen utgjøre et betydelig medisinsk problem. Vektøkningen har en tendens til å forverre tilstanden hos diabetikere, mens den kan utløse diabetes og andre former for problemer hos personer med alvorlige former for sinnslidelse, sier han.

Men også tilsynelatende uskyldige medisiner, som sovepiller, kan spille deg et puss. Noen senker forbrenningen, mens andre forandrer hormonene som kontrollerer appetitten din, skriver nettstedet WebMD.

Kroppen har en egen "sultbryter" som styrer appetitten. Den kan vise seg å bli nyttig i kampen mot overvekt:

- Leger må følge opp
- Mange er redde for at p-piller skal øke vekta. Bekymrer de seg med god grunn?

- Flere studier viser at vektøkning av noen betydning er ganske sjelden i forbindelse med p-piller, forklarer Madsen. Han mener problemene er små også i forbindelse med allergimedisiner.

Ifølge WebMD går noen så langt som at de på eget initiativ kutter ut livsviktige medisiner for å unngå vektproblemene. Det advarer Madsen kraftig mot og mener legene må være flinkere til å ta tak i situasjonen før det går så langt.

Disse matvanene bør du droppe:

- Legene må bli flinkere til å informere og følge opp pasienten. Hvis det ser ut som om vektøkning kan bli et stort problem, bør legen sørge for å bytte til en annen medisin, eller bytte ut medisin med andre tiltak, mener han.

Mistenker du at medisinene gjør at du legger på deg? Da bør du lese pakningsvedlegget som følger med alle medisiner for å se om vektøkning er en kjent bivirkning av det legemidlet du bruker.

Færre medisiner kan faktisk gi deg bedre livskvalitet. Les mer her:

Dette er noen av medisinene som kan føre til vektøkning:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer


Antihistaminer:
Fett-effekten: Eldre antihistaminer har en beroligende effekt som stjeler energien din hvis du tar dem regelmessig. Du er ikke like aktiv, så du forbrenner færre kalorier, ifølge Blackburn.

Dette gjør du: Bytt til nyere antihistamine, for eksempel Clarityn eller Zyrtec, som ikke har noen beroligende effekt og sjelden gir vektøkning.

Antidepressiva:
Fett-effekten: Noen antidepressiva påvirker nevrotransmittere i hjernen som kontrollerer appetitten og humøret, og begge deler kan få deg til å spise mer.

Dette gjør du: Hvis vektøkningen er stor, bør du skifte til antidepressiva med mindre tendens til vektøkning.

P-piller:
Fett-effekten: P-piller kan gi en vektøkning på opptil et par kilo. Dette skyldes at østrognet i p-pillene kan gi væskeopphopning i kroppen.

Dette gjør du: Alle p-piller i Norge inneholder lite østrogen. Hvis vannopphopningen er ubehagelig, kan du prøve minipillen som bare inneholder progesteron. Et annet alternativ er spiral.

Steroider:
Fett-effekten: Prednison og prednisolon som ofte blir brukt for å behandle leddgikt og kroniske betennelser, kan gi kraftig apetittøkning.

Dette gjør du: Dersom du må bruke prednison eller prednisolon, bør du bruke minst mulig dose. Du må aldri minske dosen på egen hånd. Snakk med legen. Trening kan øke forbrenningen og holde vektøkningen i sjakk.

Kilde: Legemiddelverket og WebMD.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer