Pillen som stopper mensen

Året rundt uten mensen? Nå kan en slik p-pille komme til Norge.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkjent Lybrel, den første lavdosepillen som gir kvinner mulighet til å stoppe menstruasjonssyklusen på ubegrenset tid, skriver WebMD.

Lybrel har de samme hormonene som en del andre p-piller. Forskjellen er at Lybrel har hormoner i alle pillene, i motsetning til enkelte andre p-piller som har sju sukkerpiller. Lybrel gir dermed ingen menstruelle perioder. P-pillen er utviklet av legemiddelfirmaet Wyeth Pharmaceuticals.

Nå kan denne p-pillen også komme til Norge. Ifølge Torfinn Hansen, direktør i Wyeth Norge, er saken allerede til behandling hos det europeiske byrået for legemiddelvurdering, European Agency for the Evaluation of Medicinal Products (EMEA).

- Ettersom pillen nå er godkjent i USA, ser vi ingen grunn til at den ikke vil bli det i Europa, sier Hansen til Mozon.no.

Han forventer at pillen er på det norske markedet i løpet av ett til to år, og forteller at pillen etter planen skal lanseres under navnet Anya i Europa.

Les om eksperter som tviler på p-piller

Første mensen-stopper
P-pillen er den første som er designet for å stoppe menstruasjonen helt.

Dr Steve Goldstein ved NYU Medical Center i New York City sier til WebMD at det ikke er så dramatisk som det høres. Han sier at de blødningene som opptrer under pillebruk er unødvendig, og at å unngå dem ikke bør ha noen innvirkning på helsen.

Dessuten bør den menstruelle syklusen og fruktbarheten komme tilbake raskt etter at man har stoppet på pillen, slik den gjør med andre p-piller, påpeker han.

Må regne med blødning
Men kvinner som bruker Lybrel må regne med småblødninger, ifølge FDA.

- Kvinner bør vurdere komforten med Lybrel ved å slippe blødninger opp mot risikoen for å få småblødninger, påpeker Daniel Shames, lege ved FDAs Center for Drug Evaluation and Research.

Etter cirka et år, hadde rundt 30 prosent av kvinnene som var med i undersøkelsen ikke mellomblødninger, ifølge Shames. De andre kvinnene opplevde sporadiske mellomblødninger som minsket over tid, påpeker han.

Kan du mytene om prevensjon? Les mer her:

Ber om ettertesting
FDA har bedt Wyeth om å gjøre en etterundersøkelse for å se om risikoen for alvorlige skadelige følger er mer vanlig med Lybrel enn med "vanlige" prevensjonsmidler, noe Shames ikke mistenker.

Bivirkninger av Lybrel er lik andre lavdose p-piller, deriblant en økt risiko for blodpropp, særlig for røykere og kvinner over 35 år, og mellomblødninger.

Lybrel er ventet å være tilgjengelig på resept i USA i juli.

Les hele prevensjonsguiden her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer