Pillen som forlenger livet

Aspirin er livredning for kvinner, og én tablett i uka kan være nok, viser ny forskning. Norsk lege er skeptisk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner som tok Aspirin regelmessig, hadde 25 prosent lavere risiko for å dø i løpet av de 24 årene studien varte. Og fordelene var størst blant eldre kvinner som tok moderate doser, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forskerne fra Harvard Medical School og Massachusetts General Hospital fant at tablettene hadde spesielt god effekt på kvinner med hjertesykdom.

- Bruk av Aspirin i ett til fem år var assosiert med en betydelig reduksjon i død som følge av hjerte- og karsykdommer, skriver forskerne i Archives of Internal Medicin.

Først etter ti års bruk av Aspirin ble risikoen for å dø av kreft betydelig redusert. Aspirin inneholder virkestoffet acetylsalicylsyre som også finnes i Dispril og Albyl E.

Les også: Flere kvinner dør av hjertesykdom:

Stor studie
Nesten 80.000 kvinnelige sykepleiere i USA har deltatt i studien som begynte i 1976. Helsetilstanden deres ble nøye overvåket, og kvinnene ble også spurt om de brukte Aspirin regelmessig og i tilfelle hvor mye.

Det var ingen tilfeller med hjertesykdom hos kvinnene i begynnelsen av studien. Da studien var ferdig i 2004, viste resultatene at de som tok Aspirin hadde 25 prosent lavere risiko for å dø av hvilken som helst sykdom, enn kvinner som ikke brukte Aspirin regelmessig.

Visste du at du er mest utsatt for infarkt på morgenen?

Trenger mer forskning
En av forskerne, Andrew Chan, understreker imidlertid at resultatene ikke betyr at alle kvinner bør ta Aspirin.

- Men disse dataene underbygger at det er behov for mer forskning på bruken av Aspirin som forebygging mot kroniske sykdommer, skriver forskerne.

En rekke andre studier tyder på at Asprin ikke er spesielt effektiv som primærprevensjon med tanke på å forhindre død av hjerte- og karsykdom blant kvinner, ifølge Reuters.

Skeptisk hjertelege
Seksjonsoverlege ved hjertemedisinsk avdeling ved Rikshospitalet, Lars Aaberge, har ikke sett studien, men er generelt skeptisk til Aspirin som primærprevensjon.

- Aspirin som forebyggende tiltak før man har fått påvist en sykdom, er et tvilsomt prosjekt. Effekten er dårlig dokumentert både blant menn og kvinner, sier Aaberge.

Han vil ikke anbefale ellers friske mennesker uten annen risiko for hjerte- og karsykdom å begynne å ta Aspirin eller andre tabletter med det samme virkestoffet, for å unngå sykdom. Er man derimot arvelig belastet eller har økt risiko av kjente grunner, er det en annen sak, påpeker han.

Mindre eller større blodpropper som dannes inne blodårene, er årsakene til de fleste hjerteinfarkt og hjerneslag. Aspirin hemmer blodplatene i å danne blodpropper.

- Men når vi tar slike medisiner, blør vi også mer. Det er ulempen, sier Aaberge.

Skal – skal ikke? Snakk med legen din om hva du bør gjøre: