Pilleknask mot søvnproblemer

To av ti nordmenn lider av søvnproblemer. For stadig flere er løsningen alternativ behandling eller naturlegemidler.

I helsekostforretninger og på apotek kan du få tak i reseptfrie midler eller urter som skal hjelpe mot mildere former for søvnvansker. Humle, kamille, sitronmelisse, johannesurt, kvann og lindeblomst er urter som har en beroligende effekt. Men lavendelroten valerianna er den som brukes aller mest og som har en markedsandel på 95 prosent i Norge.

Statens legemiddelverk har godkjent produktene Valerina Natt, Valerina Forte og Euvecam som naturlegemidler. I tillegg finnes to mindre produkter som heter Bio Søvn og ZenBev. Fra 1998 har omsetningen på Valerina økt fra 300 000 kroner til 11 millioner i året.

- Naturmidler som er godkjente oppleves som tryggere enn andre, derfor selger vi mest av dem. Vi opplyser om at dette er preparater som kan hjelpe mot milde søvnproblemer, og i innsovingsfasen. Det er mange som velger å kjøpe naturlegemidlene hos oss da de føler at vi kan gi gode råd om bruksområde og når de bør ta kontakt med lege, sier kategorisjef Maiken Mo i Apotek 1 til Mozon.

Tyske forskere har nå avslørt hemmeligheten bak naturlegemiddelet Valeriana. Og samtidig bevist at urten har en medisinsk effekt.

Mer åpne
Mo får støtte av informasjonssjef Bertil Berg-Olsen i informasjonstjenesten alternativ.no.

- Vi opplever at folk som enten bruker sovemedisin eller ikke, er mer åpne for å prøve alternative behandlingsformer nå enn for ti år tilbake. Akupunktur, homeopati og fotsoneterapi er populære behandlinger mot søvnproblemer. Naturlegemidler eller urter øker også, sier han.

Har du problemer med å sovne om kvelden? Her er ti tips for bedre søvn

Stress og krav
Bransjerådet for Naturmidler mener det økende forbruket er et utrykk for stress og økte krav.

- Vi vil jo heller at folk skal bruke naturprodukter enn tunge avhengighetsdannende medisiner. Dessuten er dette et utrykk for at samfunnet og arbeidslivet blir stadig tøffere for mange enkeltindivider. Større krav, tidspress og uro gir bekymringer og innsovingsproblemer, sier informasjonsansvarlig Turid Backer.

Hun anslår at det årlig selges for rundt 15 millioner kroner i naturmidler mot søvnvansker, det er inkludert urteteer og andre piller. Denne utviklingen vises også på salget av tradisjonelle sovemedisiner.

Forbruket av sovemidler har de sist årene vært jevnt økende. Tall fra Reseptregisteret viser at 367 000 personer hentet ut minst én resept på et sovemiddel i 2005.

 

Mozon.no, 27.09.2006