Pille-rot kan ta liv

Kombinasjonen av vanlige legemidler og naturmidler kan gi livsfarlige komplikasjoner. - Snakk grundig med legen din, er oppfordringen fra ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruker du naturmidler sammen med vanlige medisiner? Da bør du snakke med legen din om farlige bivirkninger.

Flere vanlige naturlegemidler kan nemlig gi alvorlige bivirkninger når de brukes sammen med andre medisiner. Til og med vanlige kosttilskudd kan inneholde stoffer som blir en alvorlig helserisiko når de brukes sammen med vanlige legemidler.

Les også: Advarer mot giftig kosttilskudd

Ulovlig informasjon
- Dette er helt klart et problem, og vi oppfordrer alle til å snakke med legen om dette. Men jeg er ikke overrasket over at mange unngår å fortelle legen om at de bruker naturmidler eller kosttilskudd. De som gjør det, blir ofte blir møtt med holdninger som at "dette er bare dumt og bortkastede penger".

- Vi skulle gjerne fått opplyse bedre om bivirkninger og hvordan forskjellige produkter virker sammen med legemidler. Men regelverket er jo slik at vi ikke får lov, sier leder i Bransjerådet for Naturmidler, Turid Backer.

Hun sikter til regelverket for naturmidler og kosttilskudd som nekter produsentene å fortelle om medisinske effekter og bivirkninger av produktene. Det forutsetter nemlig at produktet er klassifisert som legemiddel eller naturlegemiddel.

- Et eksempel er jo at vi er fullstendig klar over hvordan ginseng kan ha en uønsket interaksjon med blodfortynnende midler. Allikevel er det forbudt å fortelle om denne bivirkningen på pakningen, ettersom ginseng er klassifisert som et vanlig kosttilskudd.

Ødelegger kreftmedisiner
Feil bruk av naturmidler og medisiner kan gi to typer problemer. For det første kan noen kombinasjoner av virkestoffer ha en livsfarlig effekt på kroppen. Et eksempel på dette er naturlegemiddelet Ginkgo Biloba som kan føre til indre blødninger og hjerneblødning om det brukes sammen med blodfortynnende midler.

Andre typer naturmidler kan ødelegge effekten av vanlige medisiner. Det er blant annet tilfellet med naturlegemiddelet Johannesurt. En amerikansk undersøkelse har vist at Johannesurt kan redusere effekten av kreftmedisinen Gleevec med 30 prosent, og dermed gjøre behandlingen verdiløs.

Les hele saken her: Urt med bivirkninger

Ansvaret hos begge
- Det er både legens og pasientens ansvar at slik informasjon kommer fram når medisiner skal skrives ut. Men det er nok ikke alltid legen husker å spørre om slike ting, sier lege Siri Helene Hauge i Lommelegen.

Hun mener at norske leger ofte vet for lite om alternativ medisin, og at mange kan ha behov for mer informasjon.

- Kunnskap om alternativ medisin og naturlegemidler har nå fått litt mer plass i undervisningen av nye leger. Men samtidig kommer det stadig flere produkter på markedet slik at det blir enda vanskeligere å ha oversikten.

- Ofte har vi også bare de opplysningene som produsenten har lagt ved produktet. Vi har derfor et stort behov for god og objektiv informasjon, blant annet om mulige interaksjoner og bivirkninger, sier Hauge.

Vil du vite mer om naturmidler? Her er fire råd for trygg bruk: