Pille mot alkosug

Hvert år tar alkoholisme livet av rundt to millioner. Nå kan en pille som demper lysten, være redningen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som rapporterer om den høye dødsraten knyttet til overdrevent alkoholforbruk. I tillegg sier de at alkoholisme fører til et kortere liv og fysiske funksjonshemminger hos minst 58 millioner andre personer.

Nå viser det seg at en pille som allerede brukes for røykeslutt, også kan være effektiv mot alkoholisme. En studie utført ved University of California viser nemlig at pillen også har potensial til å bremse et overdrevent alkoholforbruk.

- Det er veldig få effektive medisiner mot alkoholisme. Nå håper vi at dette medikamentet vil sørge for en ny og forbedret metode i behandlingen av alkoholisme, sier hjerneforsker Selena Bartlett som ledet studien, ifølge ABC News.

Les også: Piller mot hangover. Virker de virkelig?

Avventende i Norge
Hjemme i Norge er ekspertene avventende til pillens effekt på alkoholisme.

- Personlig har jeg en viss tro på at tablettene i en slik sammenheng kan være til støtte og hjelp for noen, sier prosjektleder Svein Furnes ved Arbeidernes Edruskapsforbund. Han mener imidlertid det må utføres flere kontrollerte studier før man si noe sikkert.

Legemiddelverket er også kjent med pillen, men vil ikke kommentere saken foreløpig siden studien er i en såpass tidlig fase. Pfizer Norge kjenner ikke til studien.

I studien ble laboratorierotter trent til å innta store menger med alkohol. Da de tok pillen, halverte de imidlertid alkoholkonsumet.

Les også: Fyllesjuk på jobb

Slik virker pillen: Når noen konsumerer alkohol eller nikotin, frigis dopamin i hjernen. Dopamin er en kjemisk budbærer (nevrotransmitter) som overfører nerveimpulser fra en nervecelle til en annen. Når dopamin skilles ut i hjernen får man en følelse av behag og tilfredshet.

Denne pillen låser seg fast til de samme signalsubstansene og blokkerer utskillelsen av dopamin. Dette vil blokkere trangen til nikotin og alkohol.

Drikker du for mye?

Ingen magisk pille
Pillen er allerede på markedet i USA og Europa, henholdsvis under navnet Chantix og Champix, som legemiddel til bruk ved røykeavvenning hos voksne. Men selv om pillen har et stort potensial, er det likevel ingen magisk pille, advarer Barlett.

- Å utvikle piller er en lang prosess og vi er bare helt i starten. Selv om resultatene er lovende, vil vi ikke at mennesker skal tro at denne pillen kurerer alt, sier hun til ABC News.

Nå vil forskerne og Det føderale amerikanske organet for alkoholproblemer, the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAA) teste om pillen, som legemiddelselskapet Pzifer står bak, virkelig kan bremse alkoholsug hos mennesker.

Undersøkelser viser at cirka 10 prosent av voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet, skriver Pasienthåndboka.

Test deg selv her: Hvor fyllesjuk er du?

Studieresultatene er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!