Sjokker dine venner, og ta en tungepiercing. Pass derimot på munn hygienen. Foto: tore
Sjokker dine venner, og ta en tungepiercing. Pass derimot på munn hygienen. Foto: toreVis mer

Piercing: farlig og dyrt?

Det finnes mange måter å bli vakrere på. Noen holder seg til makeup, treningsstudioet, og plastisk kirurgi, men skal du virkelig skille deg ut kan du prøve det heteste innenfor kroppskunst - nemlig piercing. DinSide har undersøkt hvor mye det koster å få et hull i kroppen, hva som er fordelene og ulempene, samt hvor det er mest populært å stikke seg selv.

Piercing har i de siste årene hatt en voldsom oppblomstring forteller Håvard Frisell, daglig leder ved Oslo Piercing Studio. Han har drevet med piercing siden 1979, og sier at piercing blir mer og mer vanlig på jenter og gutter i alderen 18 til 32 år.

- Spesielt i fjor var det mange som ville pierces ,sier Frisell, og legger til at bortimot 90 prosent av kundene faktisk er jenter.

Godt betalt

Skal du ha en av de mest vanlige piercingene, en ring i navlen, må du ut med 250 kroner i tillegg til prisen for selve smykket.

- Du får kun lov til å bruke smykkene som vi selger, sier Frisell, - ettersom de er laget av kirurgisk stål og dermed er mindre utsatt for infeksjoner. Prisene varierer i henhold til størrelsen på den ringen du vil sette inn, men ligger i snitt på mellom 200 og 300 kroner.

Håvard Frisell budsjetterer med minimum 20 kunder om dagen, for å dekke de faste kostnadene og lønn, men innrømmer at det er en meget lønnsom hobby.

- Det fleste av våre kunder ønsker en ring i navlen, og spesielt om sommeren er dette populært. Selv om jeg kanskje blir rik av å sette slike piercinger, er selve utfordringen i yrket å sette piercinger på andre steder legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du ha en litt mer spennende piercing som en ring i brystvorten, leppen, eller øyenbrynet koster dette mellom 200 og 300 kroner. De dyreste stedene å sette inn ringer i er klitoris og penishodet, da kommer gjerne prisen opp i 500 kroner pågrunn presisjonen som må til for å sette en riktig piercing.

Mest populært

Vi spurte Frisell hvor kundene oftest lager et hull i kroppen, og fikk som svar at det er store forskjeller mellom gutter og jenter.

- Akkurat nå vil guttene helst ha en ring i brystvorten. Øyebryn og tunge kommer på de neste plassene, så kommer kanskje en av det mest eksotiske nemlig penisstrengen. Vær derimot klar over at grotiden på piercingen kan være opptil flere uker, kanskje tilogmed måneder og du bør rense såret minst et par ganger i døgnet for å hindre infeksjoner.

Gutter

Klassikeren hos gutter er vel øyebryn, den skaper et image, men du bør være klar over at du vil få en del kommentarer. I brystvortene vil du merke økt følsomhet, men den kan være litt kranglete dersom det er mye bevegelse og tette klær. Tungen er faktisk den piercingen som gjør minst vondt, sier Frisell, og selve barbellen ( metalbiten ) er både behagelig og avstressende i motsetning til det mange tror. Du må imidlertid være meget påpasselig med munnhygienen, legger han til.

Har du fått piercing helt eller delvis i munnen, kan det også opptstå irritasjon i tannkjøttet og du bør i tillegg unngå vin, sprit, narkotiske stoffer, sterke krydder og mat fra steder der du ikke er sikker på hygienen (gatekjøkken etc.), samt intens kyssing og ubeskyttet munnsex mens det gror.

Jenter

 Foto: tg
Foto: tg Vis mer

Hos jenter er det navle, tunge, lepper, bryst og de indre kjønnsleppende som er de mest populære områdene. Bortimot 10 prosent av våre kunder vil ha en såkalt genital piercing, ettersom den øker følsomheten i disse områdene.

- Vi følger en streng 18 års grense når det gjelder slike piercinger, men skal du ha en helt vanlig piercing og er under 18 år, holder det med et brev fra dine foresatte.

Hygiene

Plastikk-kirurg og tidligere lege ved rikshospitalet i 15 år, Einar Jessing, er lite begeistret for kroppspiercing.

- Du kan få både mangel på pigment i huden, og alvorlige infeksjoner, i tillegg til et permanent arr. Piercing er bare noe tull, sier Jessing, men han forstår at det i øyeblikket er mote for ungdommer. I forhold til en tatovering som kan koste mellom 10 og 30 000 kroner å fjerne og etterlater et stygt arr, er piercing ikke så dyrt å gjøre noe med sier Jessing.

- Infeksjonsfaren er imidlertid svært stor, spesielt ved genitale piercinger, og arr får du uansett, avslutter han.

Hos Oslo Piercingstudio koster det ingenting å få fjernet en piercing, og det hele tar bare noen få minutter. Daglig leder, Håvard Frisell, er meget opptatt av hygiene, og bruker ultralyd og damp for å rense instrumentene i tillegg til å kaste alt som har vært i kontakt med blod.

- Vi er seriøse når det gjelder hygiene sier Frisell, men det er det ikke alle som er. Er du i utlandet, pass på , det finnes mange useriøse aktører, advarer Frisell.

Prisliste/ inklusiv anbefalt smykke

 


KvinnerMenn
Øre300300
Nese350350
Øyebryn400400
Leppe550550
Tunge500500
Brystvorte450450
Navle400400
Penisstreng400
Penishode500 - 700
Klitoris650
Kjønnslepper400