Phishing og spam på Skype

Amanda (23) prøvde å lure nordmann til å gi fra seg bankkortet.

<b>OVERALT: </b>Uønsket kommunikasjon, ofte kalt spam, finnes nå overalt. Også på Skype, som kan brukes og misbrukes med både video, lyd og tekst.  Foto: ALL OVER PRESS
OVERALT: Uønsket kommunikasjon, ofte kalt spam, finnes nå overalt. Også på Skype, som kan brukes og misbrukes med både video, lyd og tekst. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Er du online?» lød en engelsk Skype-melding til en ung Dinside-leser nylig.

«Hvem er du?» spurte han tilbake, da kallenavnet «sweet.wfg» var ukjent for han.

«Jeg er en 23 år gammel kvinne som leter etter noen å snakke med» svarte hun, og fortsatte:

«Liker du damer med store rumper og pupper? LOL, seriøst, fordi det har jeg. Er det for mye for deg å takle?»

«Ikke i det hele tatt» svarte Dinside-leseren, vel vitende om uglene i mosen.

Nordmenn mottar falske e-poster fra Apple - slik avslører du den

Ville vise seg fram

«OK, dette tenner meg skikkelig. Jeg vil vise deg hva jeg har på meg akkurat nå. Er det greit?» spurte kvinnen, og la på tykt om hvordan han «fikk henne til å smile».

SMIL OG HJERTER: Kvinnen på Skype prøvde å vinne leserens gunst ved heftig bruk av seksuell prat, smil og hjerter.  Foto: PRIVAT
SMIL OG HJERTER: Kvinnen på Skype prøvde å vinne leserens gunst ved heftig bruk av seksuell prat, smil og hjerter. Foto: PRIVAT Vis mer


Så ba kvinnen han om å følge en lenke for å se et bilde hun hadde tatt for han. Og all tvil ble hvisket bort for Dinside-leseren: Han hadde opplevd spam på Skype.

- Jeg skjønte med èn gang hun sendte en lenke at hun ville få meg til å gjøre ett eller annet. Så jeg gikk ikke på det, forteller leseren, som vil være anonym, til Dinside.

Vi har fulgt lenken likevel, for å se hva han risikerte å bli lurt av.

Sexy videochat

  1. Lenken sender oss til flirtyinvitation.com/OKAmanda, som trolig skal spille på at kvinnen hevdet hun het nettopp Amanda.
  2. Nettsiden forteller at et premiummedlem har sendt oss en invitasjon, som må godkjennes innen fem minutter. Amandas rumpe og meldingen «OK, jeg er klar... Ser du meg?» skal lokke oss videre.
  3. Ved å trykke «Akseptèr» sendes vi videre til en registreringsside, hvor vi blir bedt om å oppgi bankkortet vårt for å motta et gratis medlemskap.
I beste fall er ikke dette medlemskapet gratis i det hele tatt. I verste fall kan den sensitive informasjonen havne i kriminelle hender.

Slik skiller du ekte e-post fra phishing - fem punkter du raskt lærer deg

OLALA: Slik prøver svindleren å lokke folk til å registrere seg på nettstedet, som visstnok skal gi deg videoprat med denne kvinnen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OLALA: Slik prøver svindleren å lokke folk til å registrere seg på nettstedet, som visstnok skal gi deg videoprat med denne kvinnen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Svindel skjer nå i samtlige kommunikasjonskanaler: Facebook, e-post, Twitter, Skype, telefon, SMS – overalt. Her er de tre faresignalene som gjorde at vårt eksempel raskt kunne avsløres:

Tegn #1: Ukjent avsender

Samtalen med «sweet.wfg» startet etter at Dinside-leseren hadde mottatt en venneforespørsel. Denne ble aldri godkjent, men meldingene kom likevel fram.

Får du venneforespørsler eller meldinger fra totalt ukjente er det all grunn til å være skeptisk. Og «dessverre» er det slik her i verden at det ikke akkurat vrimler av fremmede, unge damer som ivrer etter å vise seg frem på privat chat.

Tar du sjansen og aksepterer en ukjent venneforespørsel, bør du snarest mulig finne ut om det faktisk er en venn det er snakk om. Det enkleste er å spørre. Svindlere svarer ofte raskt, og kan raskt avsløres.

Hvordan finner svindlerne brukernavnene og e-postadressene dine?

Tegn #2: Snodig snakk

Trolig var det ingen i den andre enden, bare en såkalt «bot» – som i robot.

AVSLØRT: Bildet av kvinnen stammer overhodet ikke fra noen Skype-bruker. Ved å kjøre bildet gjennom Googles bildesøk finner du et hav av duplikater på tvilsomme nettsider.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVSLØRT: Bildet av kvinnen stammer overhodet ikke fra noen Skype-bruker. Ved å kjøre bildet gjennom Googles bildesøk finner du et hav av duplikater på tvilsomme nettsider. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Dette er programmer som forsøker å kommunisere som et menneske, sjeldent med spesielt godt resultat. «Jeg kan vise deg hva som passer i munnen min» svarte vår svindler etter at Dinside-leseren spurte hvordan hun fant brukernavnet hans.

Får du meldinger fra noen som aldri svarer direkte på spørsmålene dine er det all grunn til å være skeptisk.

Derfor bør du holde deg langt unna tvilsomme Facebook-konkurranser og spørreundersøkelser

Tegn #3: Informasjonsfiske

Svindleren i vårt eksempel brukte et par minutter på å varme opp offeret sitt, før hun satte inn støtet og ba ham følge en lenke for å motta varene.

Ber noen deg følge en lenke bør du alltid være skeptisk. Dette gjelder fra både gamle kjente og totalt fremmede, på alt fra e-post til Facebook. Vi har sett mange eksempler på brukerkontoer som blir tatt over og misbrukt for å lure vennene til offeret.

Har du opplevd spam på Skype?

(Avsluttet)
Ja(46%) 1120
Bruker ikke Skype(28%) 688
Nei(26%) 631
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hold musepekeren over for å se hvor lenken faktisk sender deg, for det trenger ikke være adressen du ser i selve teksten. Er nettsiden helt ukjent, bør du spørre før du trykker.

Og ber nettsiden deg om å oppgi sensitiv informasjon, skal du være bombesikker på hva du gjør før du fullfører. Samme om det er nakenbilder eller viktige papirer du er ute etter.

«Tror du virkelig jeg er så dum? Gjør noe bedre enn å stjele fra uskyldige folk!» avsluttet Dinside-leseren i vårt Skype-eksempel.

Dette programmet hjelper deg til å unngå farlige lenker

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!