Mosjonist og journalist Maren Synnevåg har testet personlige trenere hos Sats, Oxigeno og Elixia i Oslo. Foto: Per Ervland
Mosjonist og journalist Maren Synnevåg har testet personlige trenere hos Sats, Oxigeno og Elixia i Oslo. Foto: Per ErvlandVis mer

Personlige trenere til test

SATS, Elixia, Oxigeno - hvem er best?

De aller fleste treningskjedene tilbyr personlige trenere, som skal hjelpe deg til å yte maksimalt og nå dine mål.

DinSide Helse har tidligere testet personlige trenere for å sjekke om det er verdt pengene:

Les også en annen test fra 2008:Et blodslit for å bli sprek NB: Gjennomført under andre vilkår enn denne testen.

Denne gangen ønsket vi å teste og sammenlikne tilbudet hos tre store treningssenter i Oslo, med fokuset: Hvilken av kjedene kan tilby det beste personlig trener-opplegget?

Vi har latt mosjonist og journalist Maren Synnevåg teste personlige trenere hos treningssentrene SATS, Oxigeno og Elixia.

Treningssentrene var kjent med testpersonens bakgrunn og målet med treningstimene. Treningen ble sponset av treningssentrene selv.

Vi gjør oppmerksom på at vurderingene går på enkeltsentre og enkelttrenere, og at resultatene ikke nødvendigvis er direkte overførbare til andre trenere og sentre.

Elixia. Foto: Per Ervland
Elixia. Foto: Per Ervland Vis mer


- Målsettingene ble oppnådd

- Etter to barnefødsler med 2 års intervall følte jeg at tiden var inne for å komme i skikkelig god form. Magemusklene hadde ikke vært brukt på lang tid og mye tunge løft, amming gjorde at jeg slet med en del smerter i rygg og skuldre, sier Maren Synnevåg om sin egen begrunnelse for å delta i testen.

Hun har tatt minst tre treningstimer med personlige trenere hos alle sentrene. Testen har gått over en tidsperiode på to-tre måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marens målsetninger var å minske magemålet, stramme opp magen og gå ned 2-3 kilo, bli sterkere i overkroppen og få gode råd til øvelser som styrker bekkenet. De personlige trenerne la opp treningsopplegg med disse målene for øyet.

- Jeg synes i aller høyeste grad at mine konkrete målsettinger ble oppnådd med hjelp av PT, og det fokuset jeg fikk både i forhold til egen styrke og til kostholdsopplegget jeg fikk, gjorde at jeg oppnådde målene. Jeg kunne ikke velge tre ulike kostholdopplegg, men siden rådene ikke var så ulike, lagde jeg mitt eget opplegg som var mulig å leve med både for meg og familien. Mantraet var å spise oftere, minst hver 3 time, mye proteiner, frukt og grønt, samt å kutter ned på sukker og juice, sier Maren Synnevåg.

- En annen ting som gjorde at jeg greide å oppnå målene var at jeg fikk en bevissthet rundt treningen. Selv om jeg alltid har vært en aktiv mosjonist, ble jeg nå mer opptatt av å ta meg helt ut på treningen med maks innsats med tunge vekter og øvelser, og heller ta helt fri dagene imellom. Det var svært gunstig i forhold til til restitusjon.

Oxigeno. Foto: Per Ervland
Oxigeno. Foto: Per Ervland Vis mer


- Verdt pengene

Det er ikke gratis å trene med personlig trener. For pengene legger de opp treningsopplegg og kostholdsplan dersom du ønsker det, de følger deg gjennom treningsøkten og de veier og måler deg og musklene dine underveis for å ha kontroll på formkurven.

Du kan se hva det koster å trene med personlige trenere på SATS, Oxigeno og Elixia, i tabellen nederst i artikkelen.

Ved oppstart av et opplegg med personlig trener, må du gjerne gjennom en test som avslører formen din - og som belegg for å på et senere tidspunkt kunne objektivt vurdere en eventuell forbedring i din fysiske form.

I Marens tilfelle viste testene en klar formstigning, hun økte helsescore fra 83 til 85 poeng, gikk ned 3 kilo i fett og økte muskelmassen med 1,3 kilo.

- Kunne du oppnådd de samme målene kun med egentrening?

- Jeg tror definitivt ikke jeg kunne oppnådd målene på samme måte selv. Jeg hadde sikkert begynt å spise mindre, hoppe over måltider istedenfor å spise jevnt og trutt og yte maks hver gang. Spesielt synes jeg at treneren hos Elixia ga meg feedback både på e-post og telefon, noe som gjorde at jeg ble motivert til å fortsette og til å stå imot utfordringer i forbindelse med helgeturer etc, sier Maren Synnevåg.

Som du kan se av pristabellen nederst i artikkelen, varierer prisene fra 620 kroner til 1.000 kroner per time med personlig trener, ved kjøp av enkelttimer. Ved kjøp av klippekort eller pakke med flere timer, blir prisen per time lavere.

Vår testperson synes prisen kan forsvares.

- Å velge å ha en personlig trener er snakk om prioritering. Jeg mener at en gang i uken i tillegg til egentrening kan være nok til at man oppnår gode resultater. I tillegg gir denne type trening et boost, og skal du være med i en konkurranse som Birken eller andre ting, tror jeg at det hjelper deg veldig til å holde fokus. Over 2.000 kroner i måneden er selvfølgelig en del penger, men i forhold til skjønnhetsbehandling, frisørtimer eller andre typer velværebehandling, mener jeg at det er en forsvarlig pris, uttaler Maren Synnevåg til DinSide.

SATS Foto: Per Ervland
SATS Foto: Per Ervland Vis mer


- Store forskjeller

Nedenfor kan du se hvordan Maren har vurdert de personlige trenerne. Vi gjør oppmerksom på at dette er en subjektiv vurdering, og at treningssentrene og de aktuelle trenerne var informert om gruppetesten som de deltok i.

- Jeg mener det er store forskjeller på personlige trenere. Dette er en yrkesgruppe som ikke har en beskyttet tittel og både kunnskapsnivået og servicen man yter overfor kundene vil variere i stor grad. Noen er svært dedikerte til det de driver med, mens andre kan lett la seg distrahere. Med disse timesprisene mener jeg at forbrukere bør stille krav til PT’en sin slik han eller hun stiller krav til kunden, sier Maren Synnevåg.


Testresultatene

Her kommer kortversjonen av Maren Synnevågs vurderinger, kun med pluss-minus og terningkast.

Klikk her for å lese de fullstendige vurderingene av de ulike treningssentrenes PT-opplegg.

SATS

Pluss:

Høy faglig kompetanseEgen PT-bokMeget nøye på gjennomførelse av øvelser

Minus:

Til tider monoton og kjedelig trening Ikke like god til å "lese" kundens behov og personlighet Ikke like interessert og entusiastisk Manglende oppfølging


Personlige trenere til test

Terningkast: 4

Oxigeno

Pluss:

Faglig kompetanse Interesse, entusiasme og forberedelse Bruk av alternative og morsomme øvelser Evne til å pushe

Minus:

Litt treg på oppfølging av e-post og tilbakemeldinger


Personlige trenere til test

Terningkast: 5

Elixia

Pluss:

Engasjementet, entusiasmen og oppriktigheten Meget godt forberedt før hver time og et skreddersydd opplegg for meg Evnen til å ’’lese’’kundens behov Varierte og morsomme alternative øvelser med god effekt Oppfølging og motivasjon underveis Faglig kompetanse

Minus:

Til tider mye folk på senteret og en del støy


Personlige trenere til test

Terningkast: 6

Mykjemeir

DinSide har tidligere latt to mosjonister teste PT-tjenestene hos Mykjemeir på Lysaker ved Oslo. Testpersonene Stine Okkelmo og Eigil Knudsen Ingnes, var begge fornøyde med opplegget og entusiasmen hos trenerne, og syntes opplegget ga mer treningslyst. Men begge uttaler i testartikkelen at de mener det er i dyreste laget.

Her kan du lese hele artikkelen: Et blodslit for å bli sprek

Personlige trenere til test

Terningkast: 5

Personlige trenere til test

  1. Marens vurderinger


Dette koster det å trene med PT
TreningssenterPris 1 timePakkepris
Elixia (en time=55 min.)Fra 700 til 1.000 kr.10 timer: Fra 5.000 til 6.800 kr.
Oxigeno (en time=60 min.)620 eller 720 kr.12 timer: 6.120 eller 7.320 kr.
Sats (en time=60 min.)620 eller 72012 timer: 6.120 eller 7.320 kr.
Prisene er innhentet fra treningssentrene 28. januar 2010.
Elixia: Prisene angitt er for 55-minutters timer. De har ogaå flere andre varianter, som ekspresstime (25 min.), time for to, osv. Differensierte priser avhengig av utdanningsnivå på trenerne. Nivå 1-trenere har minimum grunnfag idrett, i tillegg til Elixias egen PT-utdanning. Nivå 2-trenere har i tillegg formell PT-utdanning, og nivå 3-trenere har i tillegg til dette utmerket seg som en positiv bidragsyter til senteret mm. Prisene i tabellen er fra-priser med nivå 1-trener, til kostnad med nivå 3-trener.
Oxigeno: Prisene er for 60-minutters timer. Alle PTene hos Oxigeno har PT-utdannelse, men i ulik grad. PTene med mer erfaring og videreutdannelse koster 100 kr. mer per time enn PTene med kun grunnutdannelse. De har også 30-minutterstimer og timer for to.
Sats: En PT-time er 60 minutter. Alle PTene hos Sats har PT-utdannelse, men det koster 100 kroner mer per time hos de med mest PT-utdannelse og erfaring.