Pensjonskalkulatoren er ikke til å stole på

De viser enorme variasjoner i utregningene.

<b> HAR DU SJEKKET? </b> Forbrukerrådet advarer mot store forskjeller i kalkulatorer som skal regne ut hva du vil få i pensjon. Foto: FAKSIMILE
HAR DU SJEKKET? Forbrukerrådet advarer mot store forskjeller i kalkulatorer som skal regne ut hva du vil få i pensjon. Foto: FAKSIMILEVis mer

En undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet viser at åpne pensjonskalkulatorer ikke er egnet til å regne ut pensjonen din. Dette kan for eksempel dreie seg om kalkulatorer laget av ulike banker, eller kalkulatorer du finner via ulike nettsider eller aviser.

Har du brukt en av disse for å få et omtrentlig svar på hva du vil få i pensjon, bør du gå grundigere til verks for å svar på hva den faktiske pensjonen din vil bli.

LES OGSÅ: Du taper pensjon på å jobbe midlertidig

50 prosent forskjell

Undersøkelsen til Forbrukerrådet viser at resultatene for samme personprofil kan variere med over 50 prosent. Selv om de har gått utfra de samme personopplysningene, har pensjonsummen variert voldsomt.

Pensjonsberegning

Stoler du på bankenes kalkulatorer? (Avsluttet)
Nei, jeg bruker heller andre alternativ.(65%) 311
Her er det store variasjoner.(26%) 126
Ja, jeg tror at de som regel treffer blink.(9%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forbrukerrådet viser frem problemstillingen ved hjelp av dette eksemeplet:

En av våre profiler, som tjener 450.000 kroner, får 254.000 kroner i total pensjon hos en av kalkulatorene.

En annen kalkulator gir ham 411.000 kroner. En forskjell på 157.000 kroner – eller 62 prosent.

Forbrukerrådet viser videre til at for de 10 personprofilene de har brukt, varierer de fleste, seks stykker med cirka 50 prosent, en med cirka en tredel (34 prosent) - og de tre siste med under 20 prosent ved bruk av de forskjellige kalkulatorene.

Totalt sett har Forbrukerrådet sjekket 16 kalkulatorer som ikke krever innlogging med 10 personprofiler, som alle ønsker å gå av ved 67 år.

- Disse store variasjonene gjør pensjonskalkulatorene til uegnede verktøy for forbrukere som vil finne ut hvilken pensjon de får. Når banken presenterer oss for en pensjonskalkulator, forventer vi fort at det er et verktøy for å regne ut hvilken pensjon vi kan vente oss, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Jensen understreker ovenfor Dinside at situasjonen likevel ikke er helsvart.

- Det finnes andre løsninger på markedet som kan hjelpe deg, og vi tror ikke disse selskapene driver bevisst råsalg for å lure forbrukerne, sier han.

Han forteller også at Norges største bank, DNB, har satset på en løsning som krever pålogging og som dermed gjør det mulig å benytte NAVs data - i stedet for å lage en åpent tilgjengelig kalkulator. Det blir mer nøyaktig og noe flere banker burde gjøre, understreker Jensen

 DISSE BLE VURDERT:  Forbrukerrådet har sjekket disse bedriftens kalkulatorer. NAVs riktige pensjonstall er oppgitt øverst, mens de største avvikene kommer frem nederst i tabellene.
Se stor utgave av tabellen Foto: SKJERMDUMP
DISSE BLE VURDERT: Forbrukerrådet har sjekket disse bedriftens kalkulatorer. NAVs riktige pensjonstall er oppgitt øverst, mens de største avvikene kommer frem nederst i tabellene.
Se stor utgave av tabellen Foto: SKJERMDUMP Vis mer


LES OGSÅ: Høy lønn gir ikke automatisk toppensjon

Sjekk heller pensjonen her

Er du i tvil om hva du vil få i pensjon, kan du heller sjekke dette i NAV sin pensjonskalkulator.

 ADVARER:  Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen, advarer mot store variasjoner i bankenes pensjonskalkulatorer.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ADVARER: Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen, advarer mot store variasjoner i bankenes pensjonskalkulatorer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


NAV kjenner alle relevante data knyttet til pensjonen din fra det offentlige. De kan også hente inn data om private pensjonsordninger fra Norsk Pensjon. De har alle inntektsopplysninger, pensjonspoeng og pensjonstall.

De vet hvor lenge vi har arbeidet og hvor gamle vi er. De kjenner samordningsregler og har også kontroll med overgangsordninger, melder Forbrukerrådet.

- Bankene burde kanskje i større grad fremme NAV-kalkulatoren på sine nettsider for informasjon om pensjonens størrelse. Så kan de drive salgsarbeidet på egne sider uten å måtte gi inntrykk av å ha orden på hver enkelt pensjon, sier Jensen i samme pressemelding.

Forbrukerrådet har ifølge fagdirektøren gjennomført undersøkelser som viser at folk flest har størst tiltro til NAV når det kommer til pensjon.

Du kan også sjekke pensjonen din via Norsk Pensjon. Ulempen er at du via denne nettsiden ikke har mulighet til å sette i gang søknadsprosessene, slik du kan når du bruker NAV.

- Norsk pensjon har et godt samarbeid med bransjen, avslutter Jensen.

LES OGSÅ: Nordmann frastjålet mobil - må ut med 40.600 kroner

Det vil komme endringer

Norsk Pensjon har allerede i dag en tjeneste for å utlevere pensjonsopplysninger til selskapenes pensjonskalkulatorer, men denne tjenesten har frem til 8. oktober ikke gitt oversikt over folketrygden.

Fra 8. oktober har NAV gitt grønt lys til at den enkelte som logger seg inn på selskapenes pensjonskalkulatorer kan få en enda bedre pensjonsoversikt - så lenge selskapene oppdaterer kalkulatorene sine med informasjonen fra folketrygden.

Det er blant annet Finans Norge som har jobbet for en slik løsning.

«Vi håper nå at flere selskaper vil benytte tjenesten da folketrygden utgjør hovedbestanddelen av pensjonen for folk flest. Tjenesten vil samtidig bidra til at man får samme pensjonsprognose uansett hvor man henvender seg, » skriver Finans Norge.

LES OGSÅ: Historisk lav rente fra Norges Bank