Pengesøl med høy IQ?

Høy IQ kan øke sannsynligheten for finansielle vansker. Det hevder amerikanske forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy IQ gir ikke noen rikdomsgaranti, og noen ganger kan høy IQ rett og slett øke sannsynligheten for finansielle vansker.

Det hevder assistentforsker Jay Zagorsky ved Ohio State University etter å ha analysert data fra en nasjonal undersøkelse fra 2004. Dataene omfatter 7.000 personer født mellom 1957 og 1964.

Les også: Høye barn blir smartere:

Nådd kredittkortgrense

I studien hadde for eksempel mer enn 12 prosent av de med en IQ på 90 opplevd å nå kredittgrensa på bankkortene sine. Mindre enn åtte prosent av de med en IQ på 75 og lavere opplevde det samme, skriver nettstedet WebMD.

Ikke en gang de supersmarte med en IQ på over 125 var immune mot økonomisk rot:
Seks prosent hadde nådd kredittgrensa og 11 prosent hadde fra tid til annen utestående regninger.

Psykologspesialist og IQ-ekspert Dag Barlaug stiller seg bak at personer med høy IQ ikke har noen garanti mot å havne i økonomisk trøbbel.

- Det kan være mange andre personlighetsmessige og innlærte forhold ved deg som gjør at du roter med økonomien din, sier han til Mozon.no.

Smart ingen rikdomsgaranti

Smartere betyr nødvendigvis heller ikke rikere, ifølge studien. Forskernes resultater viser nemlig at personene med gjennomsnittlig og under gjennomsnittlig intelligens var like velstående som de med høyere IQ, skriver WebMD.

- Folk blir ikke rike bare fordi de er smarte, sier Zagorsky i en pressemelding.

Men tidligere studier har vist at inntekten er høyere hos de smarte:

Dette kommer også frem i Zagorskys materiale. Men til tross for høyere inntekt, var det ingen sammenheng mellom total formue og IQ: Forskerne fant at de med høyere IQ ikke hadde det bedre økonomisk enn de med gjennomsnittlig eller under gjennomsnittlig intelligens. Dette kan bety at de med høy IQ ikke sparer like mye som andre, mener forskerne.

Null problem med bakrus? Da har du kanskje høy IQ:

Jakter ikke på penger

Ifølge Dag Barlaug viser tidligere studier fra USA at inntekten flater ut og faller noe når IQ'en overstiger 130.

- Folk med såpass høy IQ kommer ofte inn i forskningsstillinger og intellektuelt avanserte stillinger som nødvendigvis ikke har så høyt lønnsnivå, og der de har andre interesser enn å tjene mye penger, sier han.

- Man kan også tenke seg at det å starte egen virksomhet og drive fram den i USA er avhengig av andre evner enn IQ. Det dreier seg kanskje mer om salgsvirksomhet, noe de med veldig høy IQ ikke nødvendigvis er interessert i, sier han.

To til tre prosent av befolkningen har en IQ på over 130. 68 prosent ligger mellom 85 og 115.

Den amerikanske studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Intelligence.

Mensa-klubben neste? Slik får du smarte barn: