Én dusj = 4 kroner.<br />
<i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
Én dusj = 4 kroner.
Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Pengesluk eller sparegris?

Hvor mye varmt vann bruker du i forhold til gjennomsnittet? Og hvor mye kan du spare på denne budsjettposten? Dagens kalkulator gir deg svar.

Hva koster dusjen?

Mange vil bli overrasket over hvor mange kroner som ruller ned i sluket på badet hver dag, etter å ha sørget for god hygiene - og mye velvære.

Dagens rykende ferske kalkulator beregner strømforbruket ut fra forbruksmønsteret på badet, og kommer dessuten med forslag til tiltak som i beste fall kan gjøre strømregningen noen tusenlapper mindre hvert år.

Badet er stedet

Ifølge det statsfinansierte ENØK-rådgivningssenteret ENOVA, skjer det alt vesentligste av varmtvannsforbruket i en moderne husholdning på badet. Vannet til oppvaskmaskinen på kjøkkenet varmes nemlig ikke i varmtvannsberederen, men i maskinen. Dessuten er oppvaskmaskinen nærmest å betrakte som et ENØK-tiltak, i følge ekspertisen.

- Mange tror at når de skal spare strøm, bør de vaske opp manuelt, men oppvaskmaskiner er faktisk så effektive at de bruker mindre strøm totalt. Dette skyldes først og fremst at de bruker lite vann, men også fordi de varmer vann effektivt, sier seniorrådgiver ved ENOVA Anne Guri Selnæs til DinSide.

Ifølge Selnæs gjelder det samme for vaskemaskinene - de tar kaldt vann inn, og varmer det opp i maskinen på en effektiv måte.

Det meste av lite effektiv oppvarming av vann skjer altså i forbindelse med aktivitetene som foregår på badet, og her kan du regne ut hva det koster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaldt inn

Ifølge Akershus ENØK og Inneklima A/S holder vann en temperatur på mellom 2 og 7 grader Celcius når det kommer utenfra, og inn i varmtvannsberederen. Så begynner oppvarmingen - på din regning.

Det tar 3,7 kWh å varme opp 100 liter vann 32 grader. Kostnaden for en fem minutters dusj kan dermed anslås til omtrent fire kroner med dagens strømpriser. Intet stort beløp, men årsregningen for en daglig dusj blir dermed omtrent 1.400 kroner. Er det fire personer i husholdningen som har denne vanen, stiger regningen raskt til omtrent 6.000 kroner hvert år.

Et deilig, varmt bad

Er du tilhenger av varme deilige bad vinteren igjennom i stedet for en dusj, dobles enhetskostnaden. Cirka åtte kroner per bad koster herligheten, og noen vil absolutt hevde at det er verdt hver krone. Tilhengerne av bad vil dessuten kunne trekke frem at kostnaden per minutt er vesentlig lavere ved et langt og deilig bad, enn ved en hvilken som helst dusj.

Både elskere av badekar og andre bør imidlertid vite at den årlige regningen for et daglig varmt bad ligger i tretusenkroners-klassen, og fortrenger en sydentur i året. Mange vil nok fremdeles velge badet, og verdsette det for hva det faktisk er - hverdagsluksus.

Aktivitetsstyrt

Varmtvannsforbruket er tett knyttet til antall personer i en husholdning. Ifølge ENOVA bruker en gjennomsnittlig husholdning på 2,3 personer 2.033 kWh per år på varmt vann, det vil si at hver nordmann forbruker 884 Kwh per år til oppvarming av vann.

Vår kalkulator beregner også hvor mye du og din husholdning forbruker i forhold til dette gjennomsnittet. Nysgjerrig? Kalkulatoren gir deg svaret.

Kalkulatoren bruker følgende strømpris: Dagens systempris hentes løpende fra Nordpools hjemmeside + margin 2 øre/kwh + forbruksavgift på strøm 10,05 øre/kwh + gjennomsnittlig variabel nettleie 2006 16,6 øre per kwh + 25 prosent mva.