Penger.no - tjenesten du ikke trenger

Bruker du bare den, kan du faktisk gå glipp av de laveste rentene i markedet.

La bankene konkurrere om deg, oppfordrer Penger.no. Men vær obs på at du kan gå glipp av de aller beste rentene om du bruker denne tjenesten. Det er nemlig ikke alle banker som er med. Foto: Øivind Idsø
La bankene konkurrere om deg, oppfordrer Penger.no. Men vær obs på at du kan gå glipp av de aller beste rentene om du bruker denne tjenesten. Det er nemlig ikke alle banker som er med. Foto: Øivind IdsøVis mer

Penger.no er en relativt ny låneformidlingstjeneste som vil «la bankene konkurrere om deg».

Det gjør bankene etter vår erfaring i begrenset grad.

I praksis behandler bankene disse søknadene på lik linje med ordinære søknader, og du kunne derfor like gjerne sjekket prisen direkte på bankens nettside.

Slik fungerer det

Penger.no er en formidlingstjeneste for lån, eiet av Finn.no (70%) og Dine Penger (30%). Det er en kommersiell markedsføringskanal som koster penger for bankene som er med.

DNB er blant bankene som tester om profilering på Penger.no gir dem flere kunder enn de ellers ville fått.

– Vi betaler Penger.no for den kundestrømmen som kommer inn fra deres kanal. Når en lånekunde kommer til oss via denne nettsiden, så betaler vi altså en liten sum til Penger.no. For kundene betyr ikke dette noe for prisen de får fra oss. Vi behandler alle lånesøknader likt, uansett om de kommer inn via dnb.no eller fra Penger.no. Søknadene går til kundesenteret vårt og blir behandlet der, forklarer Thomas Midteide, kommunikasjonsdirektør i DNB til DinSide.

Penger.no er altså gratis for deg, men koster penger for bankene. Og den regningen blir det jo til syvende og sist kundene som må ta.

Det er i grunn kun én fordel med Penger.no. Det er at du laster opp låneinformasjon og papirer bare en gang. Penger.no videreformidler denne informasjonen til tre banker du selv velger. Fordelen blir likevel av begrenset når bare utvalgte banker er med.

De billigste bankene er ikke med

Skandiabanken og informasjonssjef Johnny Anderson oppfordrer heller til å bruke Finansportalen. Foto: Oskar Andersen
Skandiabanken og informasjonssjef Johnny Anderson oppfordrer heller til å bruke Finansportalen. Foto: Oskar Andersen Vis mer


Landets billigste banker er nemlig ikke blant partnerbankene til Penger.no, og Skandiabanken er blant bankene som har valgt bort Penger.no som markedsføringskanal.

– Vi er nøye med hvordan vi bruker markedsføringsbudsjettet vårt, og ser det ikke som hensiktsmessig å bruke Penger.no for å markedsføre Skandiabanken, sier Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken til DinSide.

– Penger.no er ikke nødvendigvis noe dårlig tjeneste, men det er viktig at brukerne forstår hva slags tjeneste det er. Penger.no er ikke en nøytral aktør, da bankene betaler for å være med. Vi oppfordrer derfor heller til å bruke Finansportalen som viser hele markedet, avslutter Anderson.

– Med Penger.no kan du på en enkel måte sende lånesøknad til flere banker samtidig, noe du ikke kan gjøre på Finansportalen, sier Henrik Faller, PR-rådgiver i Finn.no på vegne av Penger.no.

Ikke bli blendet av samlerabatt: Det er nemlig dyrere med pakkepris på forsikringer

For mange klikk

Ironisk nok er det nettopp Finansportalen som leverer dataene til Penger.no. Finansportalen er en tjeneste fra Forbrukerrådet for deg som vil sammenligne tilbud i markedet innen bank, forsikring, investering og pengeoverføringstjenester til utlandet. Tjenesten er gratis, uavhengig og gir et komplett bilde av markedet.

– En del av vårt samfunnsoppdrag er å gjøre prisinformasjonen tilgjengelig for så mange som mulig. Derfor deler vi våre oversikter med aktører som DinSide, Dine Penger og Penger.no. Hos Penger.no er det imidlertid slik at det blir noen ekstra klikk før man ser hele markedsoversikten, forklarer Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen til DinSide.

For å få opp hele markedsoversikten på Penger.no må du trykke på rentebarometer og deretter inkludere alle banker (ikke bare partnerbanker). Men husk at det bare er partnerbankene som «konkurrerer om deg».

Les også: Slik ble New York-turen 8.000 kroner billigere

Bidrar til konkurranse

Den største eieren, Finn.no, uttaler på sin side at tjenesten Penger.no er med på å øke konkurransen blant bankene.

– Med Penger.no skaper vi transparens og konkurranse i markedet, noe som gjør at de som i utgangspunktet bare hadde tatt kontakt med én eller et par banker potensielt kan få bedre lånevilkår på sitt boliglån. Vi mener det i dag er enkelt å orientere seg på siden. Ved hjelp av tre klikk kommer du for eksempel inn på rentebarometeret som viser oversikt over rentene som bankene tilbyr i markedet, sier Henrik Faller, PR-rådgiver i Finn.no til DinSide.

Faller poengterer dessuten at de gjerne tar i mot forslag til hvordan det kan gjøres bedre.

Hva forventer du av en låneformidlingstjeneste? Si din mening i kommentarfeltet under.